Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Knockoutseger för Donald Trump

Från 2016
Uppdaterad 10.02.2016 07:52.
Donald Trump
Bild: AFP / Lehtikuva

Donald Trump tog en snabb revansch efter den inledande andra platsen i Iowa i de republikanska primärvalen. Trump vann primärvalet i New Hampshire med bred marginal.

Då 91 procent av rösterna är räknade har Trump samlat 35 procent av de republikanska rösterna. Tvåan John Kasich har 16 procent.

Tack vare segern har Trump igen medvind efter besvikelsen i Iowa. Hans förlust mot Ted Cruz i Iowa karakteriserades som en besvikelse med tanke på att han hade toppat opinionsundersökningarna inför nomineringsmötet.

USA ska bli mäktigt igen

Under sitt segertal var han sitt bombastiska jag och upprepade de budskap som tilltalar hans anhängare.

- Vi kommer att göra USA mäktigt igen. Vi kommer att göra det på det gammalmodiga sättet. Vi kommer att besegra Kina och Japan. Vi kommer att besegra Mexiko. Vi kommer att göra något så fint så fort och så kraftfullt att världen kommer att respektera oss igen. Tro mig, sade han

Trump fortsatte också på sin invandringskritiska linje. Han har upprepat likt ett mantra att USA bör bygga en mur mellan USA och Mexiko och segertalet var inget undantag.

- Muren kommer att byggas. Det kommer inte ens att vara svårt, sade Trump.

Han passade också på att ge en känga till Bernie Sanders, som vann demokraternas primärval i New Hampshire.

- Han vill ge bort vårt land. Vi kommer inte att låta det hända.

Comeback för Kasich

Sedan 1952 har den som vunnit republikanernas primärval i New Hampshire i 14 fall av 17 utsetts till det republikanska partiets presidentkandidat.

John Kasich, som var en statist förra veckan i Iowa, stod i New Hampshire för en imponerande comeback. Ohioguvernören förde inte ens en kampanj i Iowa utan satsade allt krut på New Hampshire och det gav resultat. Kasich slutade tvåa bakom Trump och fick 16 procent av rösterna.

Tonen i Kasichs tal skiljde sig markant från Trumps dito.

- Vi kommer att lösa problemen i USA. Men inte genom att vara extrema, inte genom att vara republikaner eller demokrater, utan genom att påminna alla om att vi är amerikaner, sade Kasich.

Den andra platsen ger Kasich goda möjligheter att i fortsättningen vinna de moderata republikanska väljarnas röster. De rösterna fördelas för närvarande mellan Kasich, Jeb Bush, Marco Rubio och Chris Christie.

Chris Christie besviken

Christie slutade femma i New Hampshire och han konstaterade att resultatet var en besvikelse och att han nu kommer att noga överväga om han kommer att fortsätta sin kampanj.

Marco Rubio var också en av de stora förlorarna. Han hade hoppats att hans imponerande tredje plats i Iowa skulle ge honom en rejäl skjuts framåt. I stället det gick det tvärtom. En darrig insats i lördags i den sista TV-debatten inför primärvalet i New Hampshire ledde sannolikt till att många väljare tänkte om.

Rubio var inte sen att medge att han hade misslyckats.

- Jag gjorde inte väl ifrån mig på lördagskvällen. Men lyssna på mig: Det kommer inte att hända igen.

Ted Cruz, som vann i Iowa, slutade trea i New Hampshire. Merparten av hans röster kommer från kristna högerväljare. Cruz kommer följaktligen att ha bättre chanser att hävda sig då den kommande månaden då primärvalsturnén gör flera stopp i de sydligare delstaterna.

Jeb Bush gjorde med nöd och näppe ett tillräckligt bra val i New Hampshire. Hans fjärde plats med elva procent av rösterna infriade förväntningarna och han har stått för bättre debattinsatser på sistone.

Republikanernas nästa primärval arrangeras den 20 februari i South Carolina.

Diskussion om artikeln