Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kineser vill bygga miljardraffinaderi i Kemi

Från 2016
Uppdaterad 10.02.2016 19:11.
Plan på ett bioraffinaderi i Ajos i Kemi.
Bildtext Det har också tidigare funnits planer på ett bioraffinaderi i Ajos i Kemi. Här är en modell.
Bild: Forest Btl

Den kinesiska bioenergijätten Kaidi vill bygga ett biodieselraffinaderi i Kemi. Som helhet skulle raffinaderiet vara ett bygge i miljardklassen, säger Kaidi Finlands vd Pekka Koponen.

Bioraffinaderiet i Kemi ska enligt planerna använda energived som huvudråvara. Energived är bland annat kvistar och stubbar som inte går att använda för tillverkning av papper. Raffinaderiet skulle vara det första i sitt slag i Finland, och också i hela världen.

Raffinaderiet ska enligt planerna stå klart år 2019. Det ska producera 200 000 ton biobränsle per år. Tre fjärdedelar blir biodiesel, och en fjärdedel biobensin.

Kinesiska Sunshine Kaidi Energy Group grundade ett dotterbolag i Finland tidigare i år. Bolaget har också bioraffinaderier i Kina och Vietnam.

Kaidi grundades 1992 och hör till de största aktörerna på den kinesiska marknaden för bioekonomi. Bolaget uppskattas vara värt över sju miljarder euro och har över 8 000 anställda.

Ny era i finländsk industrihistoria

Vd för Kaidi Finland, Pekka Koponen
Bildtext Pekka Koponen
Bild: Lehtikuva

Kaidi Finlands vd, Pekka Koponen berömde projektet vid onsdagens presskonferens.

- Nu börjar en ny era i finländsk industrihistoria, säger han. Bakom projektet finns ett behov att ersätta fossila bränslen med biobränslen.

En orsak till att etableringen sker i Finland är vårt starka kunnande inom skogsindustrisektorn, och vi utbildar skogsingenjörer, konstaterade Koponen.

- Finland har också en fungerande virkesmarknad, sade han.

Kaidi har gett löfte om att investera stora summor i projektet, men hur mycket pengar det är frågan om avslöjades inte vid presskonferensen.

Karta med Kemi
Bild: Yle

Nöjd stadsledning i Kemi

I Kemi är stadens fäder och mödrar nöjda. Stadsdirektör Tero Nissinen säger till Yle Nyheters Magnus Hertzberg att han har känt till planerna i ett helt år.

Han säger att Kemi är ett bra val för det här slaget av investeringar, eftersom staden har lång erfarenhet av skogsindustri.

- Man kan säga att vi har 150 års erfarenhet, konstaterar en mycket glad Tero Nissinen. Det här är bra för hela regionen.

Kemis stadsdirektör Tero Nissinen hoppas mycket på investeringen - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln