Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydkorea stänger industripark i Nordkorea

Från 2016
Uppdaterad 10.02.2016 13:56.
Högtalare vid gränsen mellan Nord och Sydkorea.
Bildtext Sydkorea har satt upp ännu fler propagandahögtalare vid den spända gränsen efter att Nordkorea skjöt upp en satellit.
Bild: Wikimedia commons.

Relationerna mellan Nord- och Sydkorea förvärras ytterligare efter att Nordkorea skjöt upp en satellit i söndags. Sydkorea har nu beslutat att stänga industriparken Kaesong i Nordkorea samtidigt som det går rykten om att Nordkoreas arméchef skulle ha avrättats.

Den sydkoreanska industriparken Kaesong är en viktig källa av hårdvaluta för Nordkorea .Drygt 120 sydkoreanska företag sysselsätter över 50 000 nordkoreaner i parken som ligger nära staden Kaesong , den sydligaste staden i Nordkorea.

- Vi har beslutat att stoppa all verksamhet i Kaesong så att inkomsterna från industriparken inte används för utveckling av missiler, säger Sydkoreas återföreningsminister Hong Yong-Pyo.

Alla nästan 200 sydkoreaner i Kaesong kallas hem och Nordkorea hare redan informerats om beslutet, enligt Hong

Den sydkoreanska armén har samtidigt satt upp ännu fler högtalare som sänder propagandabudskap och sydkoreansk popmusik på hög volym över gränsen.

- Vi har satt upp fler högtalare som sänder ännu längre än förut, säger en sydkoreansk militärtalesman.

Nordkorea har tidigare hotat att skjuta ner högtalarna om de börjar sända igen.

Sydkorea återupptog ändå sina propagandasändningar i januari som hämnd för nordkoreas fjärde kärnvapentest.

Nordkorea svarade då med att sätta upp egna häögtaklare som sämnder nordkoreanska propaganda.

Ryssland varnar USA för upprustning

Ryssland varnade USA på onsdagen för att landets planer på att bygga upp en missilsköld i Sydkorea kommer att leda till ny kapprustning i området.

Planerna kan ha skadliga följder för internationell säkerhet säger Ryssland som delar gräns med både Japan, Nordkorea och Kina.

- Rapporter om att USA och Sydkorea inleder formella förhandlingar om det amerikanska missilsystemet THAAD utlöser oro, säger det ryska utrikesministeriet i ett uttalande.

Ryssland har fördömt Nordkorea för att det skjöt upp en satellit med en långdistansraket men ryssarna är också kritiska mot USA.

- Samtidigt konstaterar vi att dessa händelser utnyttjas av Washington för att utvidga USA:s globala missilsköld mot ballistiska missiler, tillägger det ryska utrikesministeriet.

Sydkoreas försvarsministerium bekräftade på måndagen att Nordkorea skjöt upp en satellit dagen innan och att bärraketen hade en räckvidd på över 1200 kilometer
Bildtext Sydkoreas försvarsministerium bekräftade på måndagen att Nordkorea skjöt upp en satellit dagen innan och att bärraketen hade en räckvidd på över 1200 kilometer
Bild: EPA/SOUTH KOREAN MINISTRY OF DEFENSE

Nordkorea verkar ha lyckats med uppskjutning av satellit

Sydkorea och USA har den här veckan avfärdat Nordkoreas uppgifter om att man endast skjöt upp en satellit och enligt internationellt accepterade regler.

Länderna misstänker i stället att Nordkorea utförde ett test med en ballistisk långdistansmissil. FN:s säkerhetsråd har förbjudit Nordkorea att utföra sådana test och infört sanktioner efter tidigare missilprov.

Sydkorea och USA medger samtidigt att Nordkorea sände upp något slag av föremål i rymden men att man inte ännu har snappat upp signaler som skulle tyda på att det faktiskt är frågan om en satellit.

Analyser av uppskjutningen tyder också på att bärraketen hade en räckvidd på 1 200 kilometer, vilket Nordkorea aldrig har lyckats med tidigare.

Det innebär också att Nordkorea för första gången har raketer som kan nå amerikanskt territorium.

Det faktum att raketen sköts upp över den japanska ön Okinawa har också utlyst oro i Japan som satsar på att bygga upp en egen missilsköld med hjälp av USA.

Generalstabschefen i Nordkorea avrättad?

Nordkoreas högste arméchef har avrättats nyligen, enligt obekräftade uppgifter i Sydkorea.

Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap och Reuters citerar anonyma källor som hävdar att generalstabschefen Ri Jong Gil skulle ha avrättats den här månaden på grund av korruption och konspiration mot staten.

Uppgifterna är omöjliga att bekräfta och varken Yonhap eller Reuters vill avslöja något om sina källor.

Flera generalstabschefer och tiotals generaler har avskedats sedan Kim Jong Un tog över styret av Nordkorea år 2011.

Det har också gått rykten om att flera av dem har avrättats, men det är också omäjligt att bekräfta.

Diskussion om artikeln