Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Småpartier i Finland – allt från yogaflygare till intimt i riksdagen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Naturlagspartiet affisch
Bildtext Naturlagspartiet skördade ingen framgång med sina yogaflygare.
Bild: Yle Arkiv

Inom den finländska politiken gäller djungelns lagar. Kan du inte anpassa dig och hitta din nisch så kan du vinka adjö.

År 1969 fick Finland ett officiellt partiregister, sedan dess har 38 partier grundats. Paavo Väyrynens Medborgarparti kan gott och väl bli det 39:e om han samlar ihop tillräckligt med underskrifter. Men av dessa 38 partier är endast tio kvar i registret i dag och endast åtta av dem har något mandat i riksdagen. Med andra ord så finns det en hel del partikadaver där ute.

För att grunda ett parti i Finland krävs det att man har en förening som är registrerad hos patent- och registerstyrelsen. Sedan ska man samla 5000 underskrifter av myndiga personer och efter det börjar jakten på anhängare.

"Spotta på fingret och se varifrån det blåser"

För att få anhängare och klara sig inom finländsk politik måste man oftast hitta en nisch, något som ingen annan har tänkt på.

– Man måste spotta på fingret och se varifrån vindarna blåser och se var missnöjet finns och var det finns en öppning, säger statsvetare Jan Sundberg.

Jan Sundberg är professor i statskunskap vid HU.
Bildtext Jan Sundberg har forskat i småpartier.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

De Gröna kunde exempelvis under 80-talet profilera sig som ett miljöparti. Miljömedvetenheten växte i landet och De Gröna lyckades bli språkröret för dessa röster.

– De Gröna blev sakägare för miljöfrågor. Fortfarande, trots att de har breddat sitt register, ser folk dem som det enda miljöpartiet i Finland, säger Sundberg.

Bildtext De Gröna är Finlands miljöparti, trots att de står för mycket annat också.
Bild: Yle

Äg din sak!

Att bli sakägare är väldigt viktigt för de mindre partierna, enligt Jan Sundberg. De nuvarande Kristdemokraterna kunde under 70-talet ta över rollen som partiet som värnar om familjefrågor och kristna värderingar då Samlingspartiet började bli mer businessinriktat och liberalt.

Sannfinländarna och deras föregångare Landsbygdspartiet har varit sakägare i frågor som berör det såkallade småfolket och de som annars inte hörs, så som småbrukarna på 70-talet, förortsfolket på 80-talet och de EU- och invandrarkritiska under 2010-talet.

Men att bli sakägare är inget säkert recept på framgång. Vill man bli sakägare kan det vara bra att någon vill att den saken ska ha en ägare.

Yogaflygaren gör entré

Under mitten av 90-talet grundades Naturlagspartiet (Luonnonlainpuolue). De visste exakt hur man skulle sänka skatterna, arbetslösheten, sjukvårdskostnaderna och brottsligheten i landet. Lösningen var en sorts indisk meditation och yoga. Om de kom till makten skulle de starta en slags yogaflygningsgrupp på 7000 (!) personer.

För den oinvigde verkar yogaflygning gå ut på att personer studsar fram på en madrass med benen i kors. Denna meditationsform skulle, enligt Naturlagspartiet, påverka allt från arbetslösheten till försvaret.

Naturlagspartiet, yogaflygning
Bildtext Naturlagspartiet ville lära Finlands folk denna konst.
Bild: Yle Arkiv

Statliga byggnader skulle helst också byggas i samstämmighet med solens rörelser om partiet fick som de ville.

Det här gick inte hem hos folket. Partiet lade lapp på luckan fem år efter att det grundats.

Luonnonlain puolue (joogalentäjät) - Spela upp på Arenan

”Rör vid varandra i riksdagen”

Mänsklighetspartiet grundades i början av 90-talet. De ville inte vara med i det smutsiga politiska spelet, utan ville vara ett nytt och annorlunda parti. För att locka röster ordnade de bland annat ett beach party på en strand i Helsingfors och en gatufestival på Stora Robertsgatan. De uppmanade också folk att röra vid varandra, inte endast i sovrummet utan även i riksdagen.

– Inte skulle jag ta illa upp om man rörde vid varandra även i riksdagen, sade Mänsklighetspartiets ordförande Lauri Kojo i en intervju med Yle.

Men finländarna gillade inte idén om invalda som rör vid varandra. Partiet grundades 1991 och avslutade sin verksamhet 1995.

Ihmisyydenpuolue - Spela upp på Arenan

Att få mandat

För småpartier är riksdagsvalet väldigt viktigt. Får partiet inget mandat i två val i rad måste man än en gång gå igenom den jobbiga registreringsprocessen där det krävs 5000 underskrifter. Och så går det för många av de partierna som grundas i Finland.

– Det finns många småpartier som har försökt ställa upp och inte lyckats. Sedan finns det enstaka som har kommit in i riksdagen, suttit en period kanske två och så har de trillat ut, säger Jan Sundberg.

Det gäller att vara taktisk som ett litet parti. Allt från att satsa på rätt valkrets till att gå i valförbund med större partier är viktigt.

Kristdemokraternas logotyp
Bildtext Kristdemokraterna har hållits flytande genom att vara sakägare för familjefrågor och genom bland annat valförbund.
Bild: KD

Ur missnöjet kan du växa

Den finländska partikartan har alltid rubbats då det hänt något stort ute i världen. Det har varit rysshat, det har varit en självständighetsyra, det har varit kommunisthat, det har varit nazisthat, det har varit strukturomvandlingar, det har varit urbanisering och det har varit EU och invandrare. I de tiderna har det funnits grogrund för nya partier.

Under tiden mellan depressionen i början av 90-talet och börskraschen 2008 fanns det inte rum för missnöjespartier.

– Nokia steg fram, Finland gick med i EU och självförtroendet blev bara högre och högre. I denna glädjeyra fanns det ingen nisch för ett missnöjesparti så som Sannfinländarna.

tre flickor hoppar upp i luften
Bildtext Då finnen är glad är det svårt för missnöjespartier.
Bild: www.sxc.hu

Men sedan kom börskraschen 2008. Sannfinländarna började vädra morgonluft. De hade hittat sin nisch och sina väljare bland de som var missnöjda med EU. De pekade finger på Portugal och Grekland. Nationalismen blommade ut och partiet växte.

– Men nu sitter de i regeringen och våndas för vad som komma skall, säger Sundberg.

Har Paavo Väyrynen hittat sin nisch?

Sannfinländarna kan inte stoppa flyktingarna att komma till Finland. Inte kan de heller ta ut Finland ur något eurosamarbete. Dessutom faller regeringens planerade nedskärningar inte i god jord hos de missnöjda Sannfinländska väljarna.

Därför finns det grogrund för ett nytt parti. Och det är denna grogrund som Paavo Väyrynen nu försöker så sitt nya Medborgarparti i. Men kan han eurokritikens nya sakägare?`

– På sätt och vis så kan han det. Sannfinländarna var ju det tidigare, men genom att de har suttit i regeringen så har trovärdigheten sjunkit och det pyr missnöje inom partiet. Så han kan få andra med sig och då kan det ge en skjuts framåt, säger Sundberg.

Paavo Väyrynen grundar eget parti.
Bildtext Paavo Väyrynen är på gång.
Bild: Lehtikuva

Enligt Sundberg är Väyrynen så oberäknelig att det är svårt att redan nu säga om han kommer att lyckas med sitt projekt. Men då missnöjet växer är det lätt för missnöjespartier att peka finger och skylla på EU och flyktingar, menar Sundberg.

– Det löser ju inte problemet på något sätt, men kan Väyrynen fånga detta missnöje och säga att han med sitt parti kan sköta detta så kan han lyckas. Jag skulle gärna se hur han skulle göra det i praktiken, men det är sedan en annan historia, säger han.

Läs mer om finländska småpartier här.

Och här hittar du en lista på alla partier som existerat i Finland sedan partiregistret skapades.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln