Rodin hade en finlandssvensk älskarinna
Jag såg den underbara filmen Camille Claudel år 1988 med Isabelle Adjani i huvudrollen. Filmen handlade om den franska skulptören Auguste Rodins elev, musa och älskarinna. Paris i slutet av 1800-talet och en galen passion som ännu i dag lever i Rodins skulptur Kyssen.
Samma år besökte jag Rodins hem och ateljé på Rue de Varenne i Paris. Jag vandrar där ofta i mina tankar. Varför?
Rodins finlandssvenska elever
På Ateneum i Helsingfors visas just nu en utställning med verk av Rodin. Liisa Lindgren har forskat i Auguste Rodins två finlandssvenska elever.
- Sigrid af Forselles och Hilda Flodin hörde till Auguste Rodins första assistenter.
Sigrid af Forselles fortsatte med sina skulpturer på egen hand och intresserade sig för det ockulta och spiritismen medan Hilda Flodin stannade hos Rodin en längre tid.
- Hilda var vild. Hon och Rodin hade ett förhållande.
Det var inte enbart Hilda, La Petite Finlandaise, som poserade i erotiska ställningar inför Rodin. Hennes engelska kollega Gwen John deltog också i de konstnärliga sessionerna.
- Kvinnorna hade båda ett förhållande med Rodin men också ett förhållande sinsemellan.
Hilda lämnade Paris, men kunde inte glömma Rodin. Hon fick hjälp av sin tro men längtade hemma i Helsingfors efter de vilda dagarna i Paris.
Kvinnofrigörare
Vad hade Rodin för en kraft som trollband kvinnorna runtomkring honom. Han ser karismatisk ut med sina breda axlar och sitt naturliga, oklippta skägg.
- Rodin beundrades av flera förmögna kvinnor som ville att han gjorde ett porträtt av dem.
När man betraktar Rodins vita marmorskulpturer där älskande par omfamnar varandra ömt eller kysser passionerat, förstår man att han hade kontakt med sin egen sensualism.
- När man ser på skulpturer från den tiden var de ofta historiska och avbildade stormän. Det var någonting nytt med de här skulpturerna.
Auguste Rodin frigjorde kvinnan genom sina skulpturer. De erotiska poserna blev mer vågade ju äldre han blev. Hans älskarinnor glömde honom aldrig och de var själsligt brännmärkta för resten av sina liv.
På min dagliga spårvagnsresa kastar jag blicken på de två groteska ansiktena som pryder Pohjola-huset på Alexandersgatan. De har fötts ur Hilda Flodins Rodin-inspirerade världar...
Liisa Lindgren är min gäst i Belle Epoque på fredagen den 12.2. kl.19.55. i Yle Fem och på Arenan.