Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Max Martin – den svenska hitmaskinen

Från 2016
Uppdaterad 10.02.2016 18:27.
Photoshoppad bild på Katy Perry, Britney Spears och Taylor Swift.

Vad har Britney Spears låt "...Baby One More Time", Katy Perrys "California Gurls" och Taylor Swifts "Shake it Off" gemensamt? Svaret är den svenska låtskrivaren och producenten Max Martin. Vi har samlat ihop hitmakarens mest kända låtar.

Den svenska hitmakaren har vunnit Polarpriset i år. Det prestigefyllda musikpriset delas årligen ut till två artister, en i kategorin popmusik och en i klassisk musik. Max Martin är den första svensken att få priset i popkategorin.

Max Martin.
Bild: Creative Commons Attribution 2.0 Generic/Näringsdepartementet

Popmusiken skulle förmodligen se lite annorlunda ut utan Max. Flera generationer har dansat till musik som han har producerat eller skrivit. Endast Paul McCartney och John Lennon har gjort fler låtar som har toppat Billboard Hot 100-listan. Den svenska låtgurun har gjort 21 låtar som har blivit nummer ett på den amerikanska singellistan. Motsvarande siffra för duon McCartney-Lennon är 23.

Det är häftigt att Max Martin har lyckats skapa hitlåtar i tre decennier.

Vi säger grattis till Max och blickar tillbaka på några av de största hitar som han har skrivit eller producerat. Han meritlista är lång och låtarna välkända. Varsågod!

Leila K - Electric

Ace of Base - Beautiful Life

Backstreet Boys - Everybody

Robyn - Show Me Love

Britney Spears - ...Baby One More Time

Katy Perry - I Kissed A Girl

Adam Lambert - Whataya Want From Me

Katy Perry - Teenage Dream

Taylor Swift - Blank Space

Ariana Grande - Problem

The Weeknd - Can't Feel My Face

Diskussion om artikeln