Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler - och allt svårare skadade - vårdas i Turkiet vid syriska gränsen

Från 2016
Uppdaterad 12.02.2016 14:43.
Sexåriga Shayma har förlorat sin syn.
Bildtext Sexåriga Shayma har förlorat sin syn.
Bild: Yle / Jessica Stolzmann

Vid den syriska gränsen på den turkiska sidan vårdas svårt skadade patienter som flytt bombningarna i Aleppo. Läkarna säger att skadorna har förvärrats avsevärt sedan de ryska bombningarna började.

Usama Derweesh tar hand om patienterna på den privata kliniken
Bildtext Usama Derweesh tar hand om patienterna på den privata kliniken.
Bild: Yle / Jessica Stolzmann

Läkaren Usama Derweesh visar oss runt på sjukhuset där ett fyrtiotal syrier vårdas. I ett av rummen sitter 24-åriga Faroud som skadades i Aleppo för en vecka sedan. Han är syrier men studerar i Turkiet. Han berättar på flytande engelska att han för några veckor sedan åkte till Aleppo för att hjälpa sin familj.

Farouds bägge ben amputerades efter att han träffades av de ryska bombningarna.
Bildtext Farouds bägge ben amputerades efter att han träffades av de ryska bombningarna.
Bild: Yle / Jessica Stolzmann

- Jag träffades av ryska bomber. Det går inte att skydda sig mot dem. Mina båda ben måste amputeras, säger han och lyfter på täcket för att visa benstumparna som är inlindande med bandage.

I sängen mittemot sover sexåriga Shayma. Hennes pappa står bredvid sängen och säger att Shayma förlorade sina ögon och har fått en hjärnskada. Förra veckan fördes hon härifrån till specialister, men det finns inget att göra för att rädda synen.

Shayma vaknar och frågar efter sin bror. Hennes pappa har inte berättat för henne att han dog i attackerna. Hon famlar otryggt omkring med händerna.

Sexåriga Shayma på sjukhus vid syriska gränsen.
Bildtext Shayma skadades svårt.
Bild: Yle / Jessica Stolzmann

- Se på flickan, där ser du hela det syriska kriget, säger Faroud. Jag var med och demonstrerade 2011. Vi ville bara ha frihet och bli av med diktatorn. Var det fel? Nu ligger den här flickan här.

Läkaren Usama Derwaash som leder sjukhuset säger att situationen har förändrats sedan Ryssland kom med i bilden.

- Antalet patienter har ökat under de senaste månaderna. Skadorna är också mycket värre än tidigare. Människorna har förlorat ben och armar, många måste amputeras, andra är förlamade. Olika sortens hjärnskador är typiska. Vi hade inte den här typen av grava skador tidigare, säger han.

Derweesh förklarar att den syriska regimen har bombat Aleppo redan länge men att regimen endast haft tillgång till få plan och helikoptrar. De ryska planen är fler och mycket mer effektiva.

Gränsen fortfarande stängd.

På tio minuters bilväg från sjukhuset ligger gränsen. Den har varit stängd i en vecka. Den enda trafiken är långtradare som kör in förnödenheter till flyktinglägren på den syriska sidan och ambulanser som transporterar akut skadade som behöver läkarvård i Turkiet.

Sjukhusen fylls av sårade från Aleppo
Bildtext Sjukhusen fylls av sårade från Aleppo.
Bild: Yle / Jessica Stolzmann

Långt borta kan man höra ljudet från ryska jaktplan.

Turkiet släpper inte in syriska flyktingar

Trots press från omvärlden har Turkiet vägrat släppa in de syriska flyktingarna som flytt mot den turkiska gränsen. Ungefär 50 000 syrier beräknas sitta fast bara några kilometer från gränsen på den syriska sidan.

En äldre kvinna sitter på trottoarkanten vid gränsövergången med sitt barnbarn i famnen. Hon har kommit hit varje dag i en veckas tid. Hennes son och hans fru sitter fast på andra sidan och lyckas inte komma över gränsen.

Hatice med barnbarn kommer varje dag till gränsen.
Bildtext Hatice med barnbarn kommer varje dag till gränsen.
Bild: Yle / Jessica Stolzmann

- Situationen är hemsk. Våra hus är förstörda. Vart vill ryssarna att vi ska ta vägen, frågar hon och börjar gråta.

En ung man som sitter bredvid henne har också kommit hit för att vänta på sina släktingar. Han säger att nu kommer man inte vidare - inte ens med smugglare. För en vecka sedan lyckades han ta sig över illegalt för sjuttio dollar.

Karta över Syrien
Bild: Yle

Diskussion om artikeln