Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Han spelade upp samlag i radio och fick sparken

Från 2016
Uppdaterad 01.09.2016 15:32.
MA spelar en kort etyd på piano
Bildtext Mauri Antero Numminen som hellre spelar trummor än piano.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Han har alltid vurmat för det finlandssvenska och han har alltid delat publiken i två läger. Det finns de som byter radiokanal genast då han öppnar munnen och de som älskar honom för hans dråpliga versioner av tyska schlagers och svenska mellolåtar.

Jag har under några tillfällen haft möjlighet att spela tillsammans med det legendariska radarparet MA Numminen och Pedro Hietanen och de hör nog till de roligaste keikkor jag någonsin gjort. Den ena var på Berns salonger i Stockholm och då fick jag på plats och ställe uppleva hur stor MA är för svenskarna.

Han har tagit deras älskade Melodifestivallåtar och förvridit dem till MA & Pedro-format men vad han än gör så älskar de honom.

Spelade med tangokungen

Numminen föddes i Somero och andra kända konstnärer som bott på orten är Rauli Badding Somerjoki och Unto Mononen som skrivit vad man kunde kalla för landets nationaltango, nämligen Satumaa.

Eftersom Mononen ofta använde sig av unga musiker i sitt band så fick också MA Numminen en chans då den ordinarie trummisen hade insjuknat. Senare spelade MA också in några av Mononens kompositioner bl.a. Med min kvinna i riksdagshusets park.

Före sex & sånt

Numminen var också med och startade undergroundrörelsen i Finland i mitten av 60-talet och med gruppnamnet Suomen talvisota 1939 – 40 spelade man in skivor. År 1969 började Numminen göra radioprogram för Yle. Han hann göra tre program på finska och ett på svenska men sedan fick han sparken.

- Det var två män som hade hört mina två första program som råkade se mig i Helsingfors och de frågade om också de kunde bidra med en inspelning. "Aaaaaaa va´ bra jo så klart", svarade jag. De hade spelat in då de hade samlag med varandra och det gick ut som sista inslag i mitt program, som var det sista på kvällen. Sedan kom hallåan och önskade alla en riktigt god natt.

- Följande dag fick jag sparken, berättar Numminen med ett skratt.

Homosexualitet var ett brott i Finland mellan 1889-1971.

Har massor av nya idéer

Men den 76-årige multikonstnären här fortfarande massor av projekt och nya idéer.

- Om du eller någon annan bara skaffar mig en mecenat så kommer det att komma MA Numminen-produkter så länge jag lever. Jag har så många musikverk i mitt förråd, så många filmer, så många bokidéer som bara väntar på att mecenaten ska uppenbara sig.

I programmet Fokus på MA Numminen kan du höra bland annat en del av det program som gav honom sparken och varför Numminen började tala svenska.

Lyssna på Yle Vega lö 3.9 kl.13.03 samt på Arenan 30 dagar efter sändingen. Programmet är en repris från februari 2016

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln