Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Läshundar är pop - i Kimito kan korna få jobbet

Från 2016
Uppdaterad 10.02.2016 19:32.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Nora Engström

Läshundar har redan en längre tid ställt upp för att uppmuntra barn till högläsning. I Kimito funderar man nu på att låta kor låna ett lyssnande öra till elever som övar upp sin läsning.

För kring två veckor sedan publicerade ett tyskt skyddshem för husdjur en video där en ko lyssnar tålamodigt medan ett barn läser en saga. Idag har tusentals människor runt om i världen sett den charmiga videon, bland dem Brusabys Susanne Björkman och Pia Lindfors, rektor för Amosparkens skola. Nu funderar de två på att importera konceptet med läskor till Finland.

Björkman är driftschef vid Brusaby gård som har kring 50 kor. Björkman gillar idén och säger att den närliggande lågstadieskolans elever bra kunde besöka gården och läsa för kalvarna.

- Jag ställer mig absolut positivt till idén, säger Björkman.

Enligt Björkman skulle det också vara nyttigt för kalvarna som blir sociala på kuppen, och barnen kunde samtidigt bekanta sig med gården i allmänhet. Rektor Pia Lindfors håller med.

- Högläsningen och ett besök på Brusaby kan ju också kombineras med annan undervisning, funderar Lindfors.

Också Lindfors tycker det kan vara värt att spinna vidare på idén.

- Ja varför inte! Överlag tror jag på det här med att läsa högt för djur, säger Lindfors

Lindfors berättar att det kan vara problematiskt med djur i undervisningen. Det går inte att ta dem till skolan eftersom det finns barn som är allergiska.

- Men man kan ju ta sig dit där djuren är. Högläsning för djur används bland annat för att blygare barn ska våga slappna av och läsa högt, berättar Lindfors.

Videon med högläsning för kor i Hof Butenland i Tyskaland hittar du här.

Diskussion om artikeln