Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingånämnd: Regionen klarar sig med en kommunal veterinärmottagning

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Bildtext Den kommunala veterinären skulle ta hand om produktionsdjur när det inte handlar om akuta fall.
Bild: YLE/Mirjam Heir

Också Ingå kommun ser ut att ge grönt ljus för modellen med en gemensam kommunal veterinärmottagning för Hangö, Raseborg och Ingå. Mottagningen skulle finnas i Ingå.

Ingå verkar att stanna för samma modell som Hangö. Modellen är också det billigaste av de alternativ som miljöhälsomyndigheten har tagit fram.

Kommunveterinären sköter endast en del

Den kommunala veterinärmottagningen sköter enligt modellen endast icke akut vård och hälsovård för kor och andra produktionsdjur.

All annan veterinärvård ordnas på annat sätt.

Smådjursjouren utanför tjänstetid köps av privata veterinärer. På samma sätt köps jouren för produktionsdjur dygnet runt.

Byggnads- och miljönämnden i Ingå stannade för det här alternativet på sitt möte på tisdagen. Kommunstyrelsen föreslogs tidigare välja samma modell men styrelsen ville först höra vad byggnads- och miljönämnden tänker.

Det är kommunernas gemensamma miljöhälsotjänst, Sydspetsens miljöhälsa, som har utrett hur man kan få billigare och effektivare kommunala veterinärtjänster. Frågan är som bäst på remiss i kommunerna som ska ge var sitt utlåtande om veterinärfrågan.

Diskussion om artikeln