Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu kan du utbilda dig till mathantverkare

Från 2016
Uppdaterad 12.02.2016 14:12.
Lingon i vatten
Bildtext Deltagarna lär sig att förädla livsmedel utan att använda till exempel tillsatser.
Bild: YLE/Strömsö

I vår har alla som är intresserade av livsmedel möjlighet att söka till en utbildning inom mathantverk. Under ett och ett halvt år lär sig deltagarna bland annat att förädla produkter på livsmedlens egna villkor.

Det är Yrkeshögskolan Novia i Raseborg står för utbildningen i samarbete med lokala aktörer i Österbotten, Åboland och Åland.

Förädling utan tillsatsämnen

Utbildningen arrangeras inom ramen för projektet Kustens Mat berättar Ann-Louise Erlund, projektledare för utbildningen i Raseborg.

- Mathantverk handlar om produkter som skiljer sig från de massproducerade produkterna. Man förädlar de här produkterna försiktigt på livsmedlens egna villkor, utan tillsatsämnen. Det är produkter som konsumenterna frågar efter i dag, berättar hon.

Kurser i hela Svenskfinland

Utbildningen riktar sig till exempel till lantbrukare och livsmedelsföretagare som är intresserade av den här typen av livsmedelsförädling.

Ann-Louise Erlund
Bildtext Ann-Louise Erlund är kontaktperson i Västnyland.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Under utbildningen deltar studerandena bland annat i en smakskola och får information om livsmedelslagstiftning, livsmedelskemi och företagsekonomi. Föreläsningarna hålls på olika håll i Svenskfinland och deltagarna kan studera på distans med hjälp av videoteknik i sin egen region.

Dessutom har deltagarna möjlighet att specialisera sig inom flera olika förädlingsområden: kött, fisk, mjölk, spannmål, grönsaker och svamp samt frukt och bär. Köttmodulen arrangeras i Västnyland.

Kurserna som går inom öppna yrkeshögskolan kör igång i mars.

Diskussion om artikeln