Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tingsrätterna i Karleby, Borgå och Raseborg dras in

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2016 16:46.
Tingsrätter i Finland.
Bildtext
Bild: Yle

Tingsrätterna blir färre. Justitieminister Jari Lindström (Sannf) har slagit fast att tingsrätternas antal minskar från 27 till 20.

Bland de tingsrätter som dras in finns Karleby, Borgå och Raseborg. Mellersta Österbottens tingsrätt dras alltså in men det ska ändå finnas ett tingsrättskansli kvar i Karleby. Det kansliet går in under Österbottens tingsrätt. I Borgå och Raseborg kommer det i framtiden att finnas en sammanträdesplats.

Beslutet försvårades av alla de olika viljor och känslor som var med, säger minister Lindström.

Minister Lindström: Många olika viljor slogs om tingsrätterna - Spela upp på Arenan

Både den finsk- och svenskspråkiga befolkningens rättigheter ska tryggas genom att det tillsätts ett tillräckligt antal så kallade språkdomartjänster i tingsrätterna.

Enligt justitieministeriet måste tingsrätterna vara tillräckligt stora så att tillgången till rättsskydd och högklassig rättskipning tryggas.

Reformen ska genomföras 2018

I fortsättningen kommer det att finnas tingsrätter i Esbo, Helsingfors, Tavastehus, Joensuu, Jyväskylä, Kajana, Kouvola, Kuopio, Lahtis, Villmanstrand, Mariehamn, S:t Michel, Uleåborg, Björneborg, Rovaniemi, Seinäjoki, Tammerfors, Åbo, Vasa och Vanda.

Dessutom kommer det att finnas separata kanslier i Hyvinge, Kemi, Karleby och Ylivieska. Sammanträdesplatser kommer att finnas i Enare (Ivalo), Kauhava, Kittilä, Kuusamo, Nurmes, Borgå, Raseborg, Raumo, Salo, Nyslott, Sodankylä och Utsjoki.

Regeringens förslag överlämnas till riksdagen i höst. Reformen ska enligt planerna genomföras år 2018. Justitieförvaltningen förverkligar härmed sparmål som ställts.

En av avsikterna med reformen är att behandlingen av så kallade summariska tvistemål koncentreras. Med summariska tvistemål avses till exempel obetalda räkningar som tingsrätten kan avgöra i form av ett skriftligt förfarande.

Diskussion om artikeln