Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad gör Svenskfinland i sömnen?

Från 2016
Narkolepsi gör att man drabbas av en oemotståndlig trötthet när som helst under dagens lopp. Bild: Yle/Pekka Sipilä
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Salladshuvuden i mikrovågsugnen och nattliga bilresor till Tammerfors. Våra lyssnare håller på med de konstigaste sakerna i sömnen. Vi har samlat ihop de galnaste berättelserna.

Pernilla Karlsson från Stiftelsen har de senaste nätterna vaknat och märkt att hon i sömnen har börjat spotta på sig själv. Ja, du läste helt rätt. Prillan spottar på sig själv i sömnen. Hon har minst sagt varit lite förbryllad över det här.

Är det här normalt? Vem vet. När jag spottar så är det inte med något slags tryck utan det rinner ner från mungipan ner på kinden och sedan landar spottklimpen i håret och på dynan. Händelsen känns lite som när du varit hos tandläkaren och fått hela munnen bedövad och då försöker spotta. Ingen succé.

― Pernilla Karlsson

Stiftelsen tänkte kolla Pernilla var ensam med sitt underliga sömnbeteende och efterlyste om Svenskfinland också håller på med en massa konstigheter i sömnen.

Med en stor lättnad kan vi konstatera att Pernilla inte är ensam med sina konstiga nattliga aktiviteter. Vi har samlat ihop de galnaste historierna som våra lyssnare har skickat in.

Min lillasyster har lagt ett salladshuvud i mikron i sömnen.

Jag vaknade en gång av att jag frös, hade då hängt upp täcket på gardinstången.

Vaknade en natt med en cykelhjälm på huvudet och skidskor på fötterna.

Lördagsnatten klockan fem vaknade jag i trapphuset utanför lägenheten med bara kalsonger på. Jag hade gått i sömnen och inte vetat vad jag skulle göra. Ingen telefon och inga nycklar och inga kläder. Så jag stod utanför huset och väntade på att någon skulle gå förbi så att jag kunde låna en telefon för att ringa åt disponenten. Efter en timmes vandring i kalsonger så fick jag gå och sova igen.

En karl från byn vaknade i bilen vid trafikljus i Tammerfors trakten. Han hade kört dit från Österbotten i sömnen. Vaude!

En kompis gick i sömnen och pissade i legolådan när vi var typ sju år. Sori Staffan om du hör detta… H. J

Drömde att jag var en räv som jagade i snön och att jag hittat ett byte som jag skulle fånga som rävar gör i snön. Jag tog sats, hoppade och dök huvudet före med händerna (tassarna) mot bröstet färdiga att nappa min måltid. Vaknade i luften och sekunden efter landade jag på min sovande sambo. Mumlade genast någonting som "sori men du sku kuna akt liti vann du rör de"

Har du gjort någonting galet eller roligt i sömnen? Skriv din historia i kommentarsfältet!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln