Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tingsrätten i Ekenäs upphör

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2016 17:16.
Västra Nylands tingsrätt, kansliet i Ekenäs.
Bildtext Drygt 20 personer jobbar vid tingsrätten i Ekenäs.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Tingsrätten med huvudsäte i Ekenäs blir en del av tingsrätten som styrs från Esbo. Justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) har fattat ett beslut att tingsrätternas antal minskar från 27 till 20.

I Ekenäs kommer det i framtiden att finnas en sammanträdesplats. Det betyder att det kan hållas rättegångar i Ekenäs också efter reformen.

Lojo har hört till samma enhet som Raseborg. Men Lojo mister nu all verksamhet, både förvaltningen och rättegångarna. Också verksamheten i Kyrkslätt upphör.

Tillsammans med Esbo tingsrätt bildas istället Västra Nylands tingsrätt.

Ingen blir av med jobbet

Totalt berörs ett femtiotal personer i Ekenäs, Lojo och Kyrkslätt. Största delen av dem jobbar som tingssekreterare och 13 är domare.

Personalen är inte uppsägningshotad, enligt lagman Klaus Ekelund.

- Det är högst sannolikt att de flesta, om inte alla, har en möjlighet att fortsätta.

Personalen måste börja pendla

Reformen betyder att personalen kommer att få längre arbetsresor, säger Ekelund. Kanslister som avgör summariska ärenden såsom standardiserade indrivningsmål kanske måste börja pendla ända till Vanda.

Ekelund beskriver förändringen som särskilt tråkig för personalen. Men den innebär också väldigt mycket för de kunder som besöker tingsrätten samt de lokala advokatbyråerna.

- Många har tagit vägen via tingsrätten om de har haft något ärende. I Lojo har många fått hjälp över disk.

"Bättre kvalitet"

Målet med reformen är att med färre och större tingsrätter trygga kvaliteten på servicen. När tingsrätterna bildar större administrativa helheter fördelas arbetsmängden och resurserna jämnare, menar man på ministeriet.

Ministeriet rapporterar också att både den finsk- och svenskspråkiga befolkningens rättigheter ska tryggas genom att det tillsätts ett tillräckligt antal språkdomartjänster i tingsrätterna.

Om allt går som planerat så ska reformen genomföras år 2018.

Senast antalet tingsrätter minskade var år 2010 då de skars ner från 51 till 27. Då slogs bland annat Lojo och Raseborgs tingsrätter ihop.

Diskussion om artikeln