Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svenska regeringen säger ja till Kvarkenprojektet

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2016 14:40.
Wasa Express på väg över Kvarken till Umeå.
Bildtext Arkivbild av Wasa Express.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

På torsdagsmorgonen gav den svenska regeringen tummen upp till Kvarkenprojektet, skriver SVT Nyheter Västerbotten.

Kvarkenprojektet finns inte med på den finländska regeringens föredragningslista på torsdagen, men i Sverige fanns den och där blev det ett jakande beslut, skriver SVT Nyheter Västerbotten.

- Det är glädjande att regeringen kan ställa sig bakom ytterligare två projektansökningar som kan bidra till positiv utveckling och arbetstillfällen i Sverige och EU. För att projektet ska gå vidare till EU-kommissionen krävs det att samtliga parter kan uppvisa fullständig ansökan och finansiering, säger Sveriges infrastrukturminister Anna Johansson i ett pressmeddelande.

Vasa lobbar vidare

Ansökan till EU-kommissionen ska vara inne den 16 februari. I Vasa pågår nu arbetet för fullt för att försöka få finansiering för Kvarkenprojektet.

Stadsdirektör Tomas Häyry kan i nuläget inte gå närmare in på vad man i detta skede utreder.

- Vi fortsätter jobba för att trygga trafiken och vi ser över olika alternativ. Något specifikt kan jag inte ge i det här skedet. Det viktigaste nu är att få en politisk vilja som för ärendet vidare så vi kan få ansökningsprocessen vidare till kommissionen. Det är högsta prioritet just nu, säger han.

Kvarkenrådet fåordigt

Också Kvarkenrådet är fåordigt med kommentarerna.

- Jag kan inte säga mer än att det förstås är mycket positivt med en så här tydlig signal från Sverige och att arbetet på finska sidan forsätter, säger Kvarkenrådets vd Mathias Lindström i en skriftlig kommentar till Yle.

Hur fortsätter arbetet med att övertyga den finska regeringen? Och vilka finansieringsalternativ finns för att ro i land projektet före den 16.2?

- Arbetet fortsätter genom kommunikation och dialog i konstruktiv anda både på politisk- och tjänstemannanivå.

Kan du svara lite mer konkret?

- Inte för tillfället.

Diskussion om artikeln