Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Till båtmässan med små flytetyg

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2016 16:26.
Kajaker på hyllor
Bildtext I Europas näststörsta butik i brancshen finns det mycket olika kajaker
Bild: Yle/Stefan Paavola

Uppmärksamheten på den årliga Båtmässan i Mässcentrum i Helsingfors brukar ofta riktas till de stora båtarna. Detta trotsar Sibboföretaget Bear and Water genom att ställa ut kajaker, kanoter och annat från företagets urval.

Trots att det är kostsamt att ställa ut på mässan räknar företaget med att det lönar sig. Vi blir mera kända genom att ställa ut på mässan, säger Kjell Skogman som jobbar på Bear and Water. Paddlingsföretaget har inte ställt ut på mässan på flera år. Dit kommer folk från hela landet för att se på båtar. Då kan de också se på våra produkter samtidigt, säger Kjell Skogman.

Kjell Skogman och Björn Lehtinen testar en kajak
Bildtext Kjell Skogman och vd Björn Lehtinen testar en kajak
Bild: Yle/Stefan Paavola

På finska mässan görs affärer

Den finska båtmässan är annorlunda än i andra länder. En del mässbesökare kommer till mässan för att titta och en del gör också affärer där. Enligt Skogman är produkterna på mässor i andra länder mest bara till för att visas upp.

Det finns många som har bytt från båt till kajak. Fritidsverksamheten har blivit mera ekologisk vid stugor och insjöar. Bränslet är dyrt men paddlandet kostar inte, är tyst och rogivande samtidigt som det är bra för konditionen, säger Skogman.

Bland kajakerna och kanoterna finns det inte någon klar trendprodukt. Det är personliga redskap som väljs enligt behov och kroppshydda.

Chilla med paddel

Paddla stående på ett surfbräde, det vill säga suppandet, ökar kraftig. Kjell Skogman anser att det är en skild motionsform. Det är fråga om ett slags chillande. En del utövar också yoga på brädet.

Vy över en del av butiken Bear and Water
Bildtext Butiken har ett stort urval
Bild: Yle/Stefan Paavola

Paddlar mitt i vintern

Det finns personer som långfärdsskrinnar först och paddlar sedan på samma dag. Men det är nog fråga om så kallade proffspaddlare, säger företagets ägare Björn Lehtinen. Nuförtiden är paddling populärt bland alla slags människor. Det finns så mycket olika modeller till olika behov. Här kan nämnas kajaker planerade för fiske.

Diskussion om artikeln