Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Reformen slår otroligt hårt mot Svenskfinland"

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2016 13:01.
Anna-Maja Henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson
Bild: Yle/Mattias Fagerholm

Minskandet av antalet tingsrätter är helt oacceptabelt med tanke på förverkligandet av de språkliga rättigheterna, säger svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

Förslaget skulle bland annat betyda att tingsrätterna i Borgå, Raseborg och Karleby och tingsplatserna i Jakobstad, Kristinestad och Kimito läggs ner.

Dessutom ändrar majoritetsspråket vid Österbottens tingsrätt från svenska till finska.

Enligt Henriksson slår förslaget otroligt hårt mot hela Svenskfinland.

"Vi talar om medborgarnas likhet inför lagen"

- I komplicerade juridiska frågor är det särskilt viktigt att kunna garantera medborgarna service på deras modersmål. Vi talar om en fundamentalt viktig grundprincip och medborgarnas likhet inför lagen.

Henriksson undrar om man verkligen bedömt de språkliga konsekvenserna ordentligt. Hon oroar sig också för de förlängda avstånden till tingsplatserna - att medborgarna sätts i olika ställning på grund av boningsort.

Enligt Henriksson är de besparingar som nedläggningen av sju tingsrätter och 23 andra verksamhetsställen medför en pipa snus då man ska försöka få statsekonomi på räls.

Hon anser också att det är synnerligen kortsiktig fastighetspolitik av staten att först satsa stora pengar till exempel i Jakobstad för att bygga ett nytt fint ämbetshus med en ändamålsenlig och modern tingssal, för att sedan några år senare avskaffa tingsplatsen.