Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Alla hjärtans dag - vett och etikett i kärlek

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Alla Hjärtans Dag-kollage. X3M.
Bild: Jane Kim, Alberto Bailin, Nonqaba Stamper, Mohamad Mansour, Hanna Kavalenka, Hiba Mouhanna.

Hur ser en första dejt ut i Libanon eller i Sydafrika? Vem bjuder ut vem i Mexiko? Vi har kollat på hur kärleken kan få sin början på olika håll i världen.

Ani Chapa, 22 år, Mexiko

Ani Chapa.
Bild: Ani Chapa.

Den mexikanska kulturen är ganska patriarkal (fast det håller på att ske en förändring) och det är därför killen som oftast föreslår dejten. Men han kommer inte att bjuda ut dig om han inte är helt säker på att du gillar honom.

Alla är rädda att få ett nej till svar. Även killarna.

Om det är han som frågar ut dig på en dejt, försöker han oftast göra det lite i smyg i stället för att fråga det rakt ut. Han vill kanske veta om det är någon film du skulle vara intresserad av att se.

Om det är tjejen som tar första steget, kommer hon förmodligen att ge små tips åt killen om en viss typ av mat hon gärna skulle vilja äta eller en film som hon skulle vilja se. Tjejen vill få det att se ut som att det var killen som frågade ut henne.

Middag eller terrängcykling

Man kan göra nästan vad som helst på den första dejten. Det viktigaste är att man börjar lära känna varandra bättre. Restaurang eller biograf är de vanligaste ställena för en dejt. Om man vill vara lite mer påhittig kan man gå och vandra i naturen eller gå terrängcykla (Mexiko har många fina berg).

När det kommer till vad man får och inte får göra på en dejt, ska man komma ihåg följande saker:

Bestäm platsen och kom i tid. Erbjud att betala notan, spelar ingen roll om du är en tjej eller en kille. Kom ihåg att inte prata om dina ex-partners eller endast prata om dig själv.

Jag är singel och har inte planerat att gå på en dejt på alla hjärtans dag. Jag kommer förmodligen att köpa en flaska vin, gå ut med mina kompisar och hoppas på att jag inte skickar en massa pinsamma sms:ar på fyllan.

Mohamad Mansour, 23 år, Libanon

Mohamad Mansour.
Bild: Mohamad Mansour.

Man träffar ofta människor genom gemensamma vänner eller på sociala tillställningar. Man utbyter telefonnummer eller använder sociala medier för att prata lite mer med varandra. Sen går man på en dejt om man får känslan av att den andra också är intresserad.

Den vanligaste första dejten är på en finare men mysig restaurang. Speciellt efterrätten är väldigt viktig för stämningen!

Hämta henne hemifrån och se till att du inte blir försenad. Det är också viktigt att du tar henne hem efter dejten, och väntar tills hon har gått in i huset.

På dejten ska du inte beställa någonting som lätt smutsar ner dina kläder. Prata inte endast om dig själv och var ärlig. Ha fina kläder på dig.

Tyvärr kommer jag inte att fira alla hjärtans dag. Jag har ännu inte hittat den rätta personen att fira den här dagen med.

Nonqaba Stamper, 27 år, Sydafrika

Nonqaba Stamper.
Bildtext Nonqaba Stamper längst till höger på bilden.
Bild: Nonqaba Stamper.

Det är killen som frågar dig på en första dejt men det ligger på tjejens ”ansvar” att visa killen att hon skulle säga ja om han tänker fråga. Vanligtvis sms:ar eller ringer killen dig.

Ingen använder ordet ”dejt”, utan man pratar bara om att träffas. Det är väldigt avslappnat.

Man ska också komma ihåg att Sydafrika är ett land med över 60 miljoner invånare och tolv officiella språk. Det är nästan som att ha tolv länder inuti Sydafrika. Alla språkgrupper har sina egna traditioner. På grund av vår historia med koloniseringen och apartheid är också västerländska influenser starka i Sydafrika.

Det finns både mycket traditionella områden och mycket moderna områden i landet. Jag är lyckligt lottad för jag har fått uppleva båda miljöerna.

Jag tänker enligt västerländska etiketter när det kommer till dejting och följer traditionella värderingar när det kommer till äktenskap och familj.

Det finns många grejer man kan göra på en första dejt. Vanligtvis träffas man på ett café eller på en restaurang. Man kan också gå bowla eller gå på bio.

Parfym och bensinstationer

Min första dejt någonsin var faktiskt på en bensinstation. Jag hade just börjat plugga på universitet och killen körde hela vägen från Kapstaden till var jag bodde (det tar ungefär åtta timmar att köra den sträckan). När han var framme märkte vi att allt annat var stängt utom kiosken vid bensinstationen.

Där satt vi sedan och pratade i flera timmar. Det var jätte gulligt.

På första dejten ska killen dofta gott. Det är viktigt att han använder parfym. Sen ska han vara ärlig och ta det lugnt. Dejten ska kännas naturlig och avslappnad.

Killen borde absolut inte prata om sina ex-partners, det finns tid för det senare i förhållandet. Sen är det viktigt att han inte är envis eller för påträngande.

Jag är singel. Jag tvivlar på att någon kommer att bjuda mig på en dejt på alla hjärtans dag. Jag ska köpa lite choklad och popcorn och se på film hemma hos mig. :)

Alberto Bailín, 22 år, Spanien

Alberto Bailin
Bildtext Alberto Bailín med pojkvännen Joaquín. Alberto är personen till vänster.
Bild: Alberto Bailin

Hur får man en dejt? Man swipar höger. Jag skulle säga att 50 procent av alla första dejter i Barcelona är planerade genom dejtingappar. Såklart finns det också andra sätt men det känns som att apparna är det vanligaste metoden att hitta någon man är intresserad av.

Man kan också träffa människor via gemensamma kompisar, på fester eller på klubbar. Att träffa någon på klubben kan i många fall betyda att den här människan främst är ute efter sex, vilket också kan vara helt okej om det är det man själv vill.

Man kan också ha en one night stand och bli ihop efteråt. Man väljer själv vad som fungerar bäst för en.

Kärlek borde inte firas en gång om året

Jag har själv varit i ett förhållande i två år nu, så det är ganska länge sen vi hade vår första dejt. Det är vanligt att man går ut för några drinkar för att bättre lära känna varandra. Alla kulturella aktiviteter som bio och konstutställningar fungerar också bra för en första dejt.

Om det känns att dejten går bra och du gillar personen, kan man också fortsätta med en drink hemma hos dig. Sex kan man ha sen senare.

Personen som du går på en dejt med borde vara på plats i god tid, välja rätt ställe och visa genuint intresse för dig. Ingen vill dejta en människa som endast pratar om sig själv. Man ska också undvika att tala om sina tidigare förhållanden eller vara för personlig.

Jag firar inte alla hjärtans dag. Jag gillar inte idén om att tvinga sig till att fira någonting. Kärlek är inte någonting som endast uppmärksammas en gång per året.

Dagen är egentligen ganska usel då den kan vara emotionellt jobbig för singlar. Jag hatar idén om att göra någonting som skadar andra människor.

Hanna Kavalenka, 27 år, Vitryssland

Hanna Kavalenka.
Bild: Hanna Kavalenka.

Man träffas oftast ute eller genom kompisar, även på sociala nätverk. Det är nog enklare att träffa en snygg smart tjej än en sådan kille.

Konkurrensen är rätt hård.

På första dejten kan du gå fika, ta en promenad eller gå på en utställning eller på bio. Ofta kan kvinnor få blommor, allt från tjusiga rosor till fridlysta liljekonvaljer som man köper av en mormor (“babusjka”) vid metron.

Det är viktigt att den andra människan doftar gott (men inte för mycket), skämtar och rör lätt vid en. Men hen borde undvika att prata för mycket, berätta om sina tidigare förhållanden och att vara snål.

Jag ska göra ingenting speciellt. Kommer att äta middag med min partner och kanske pussas lite extra.

Jane Kim, 26 år, Korea

Jane Kim.
Bild: Jane Kim.

Jag tycker inte att det finns ett allmänt sätt att bjuda ut någon på en dejt. Men det är vanligt att man går och tar en kopp kaffe eller te. Att ta en drink eller gå ut på middag är mer sällsynt. Du är förmodligen redan ihop med personen om du äter middag eller dricker alkohol tillsammans.

På första dejten träffas man oftast på ett café eller på ett tehus. Koreanska människor älskar kaffe, och huvudstaden Seoul har flera Starbucks än någon annan stad i hela världen. Det finns också många lokala kedjor och caféer.

På första dejten ska du inte krama den andra. I Korea kramas man inte förrän man känner varandra.

I Korea är alla hjärtans dag dagen då tjejer köper choklad åt killarna. Det är killarna som får alla presenter, inte tjejerna.

Det finns en annan dag i mars, "vita dagen", då alla killar killa köper godis eller marshmallows åt tjejerna.

Hiba Mouhanna, 25 år, Libanon

Hiba Mouhanna.
Bild: Hiba Mouhanna.

Människor träffas oftast genom gemensamma kompisar. Om man gillar någon ska man ge små signaler åt den andra. Om hen känner likadant kommer det nog att märkas.

Det är oftast killen som bjuder ut tjejen på en dejt. Personligen ser jag inga problem med att vara den som föreslår dejten.

Efter några lyckade dejter blir man oftast officiellt ihop.

Det är vanligt att man äter middag tillsammans på ett trevligt ställe. Det är viktigt att restaurangen inte är proppfull. Man lär känna varandra lite bättre och efter en mysig middag kan man gå på bio.

Det är viktigt att man inte väljer ett ställe där det finns för mycket folk. Klubbar och barer fungerar därför inte så bra. Prata inte om dina tidigare förhållanden och ha inte för fina kläder på dig. Ställ frågor om vad den andra personen är intresserad av.

Efter dejten är det viktigt att ge ett ärligt svar ifall du hade kul eller ej. Om dejten gick väl kan man kyssa den andra på kinden. Det är också bra om du redan då bestämmer en tidpunkt för nästa träff. På dejt nummer två kan man ha lite roligare.

Jag firar inte alla hjärtans dag. Jag behöver inte en kommersiell dag för att visa åt någon jag älskar att jag bryr mig om hen.

Dagen firas stort i Libanon och allt brukar vara rött under den här tiden på året. Jag tycker personligen att dagen är överskattad, men jag tar nog gärna emot presenter, fast året om.

Sophie Esnault, 30 år, Frankrike

Sophie Eno.
Bild: Sophie Eno.

Man börjar visa intresse genom att prata med den andra. Man kan också flörta med blicken. Sen försöker du gå på samma ställen som personen du vill dejta. På det sättet får du veta vilka saker han är intresserad av att göra.

När du har hittat ett gemensamt intresse bjuder du ut honom på en dejt. Om han säger ja betyder det att han också är intresserad.

Första dejten kan vara magisk eller hemsk. Jag har upplevt båda. Antingen förstår du att den andra inte alls är den du trodde att han var, eller så blir du bara mer intresserad av honom.

Du kan göra nästan vad som helst på en första dejt. Jag skulle föreslå att välja någonting som inte är överdrivet romantiskt. En konsert eller en bar fungerar bra för första dejten. Det kan också vara kul att göra någonting sportigt, som en trevlig cykelrunda ute i naturen.

Kyssar och hemligheter

Visa att du är en öppensinnad människa, lek med ögonkontakt och var spontan. Om det känns rätt kan du också kyssa honom. Låt honom betala om han föreslår det. Undvik att avslöja allt om dig själv.

Frankrike är kärlekens land, men trots det kommer jag inte fira alla hjärtans dag. Det är ett trevligt koncept, men jag har aldrig brytt mig så mycket om den här dagen.

Det fungerar kanske bättre för par som grälar hela tiden. Då kan de ha en ledig dag från allt det negativa. Själv har jag lyckats undvika grälande i mitt förhållande.

Diskussion om artikeln