Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ekonomiutbildning för asylsökande startar

Från 2016
Uppdaterad 12.02.2016 12:51.
Invandrarkvinna studerar
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle

Ett nytt utbildningsprogram för att integrera asylsökande i det finländska arbetslivet startar vid utbildningsföretaget Hanken & SSE Executive Education. Programmet riktas till utbildade och språkkunniga asylsökande. De ska bland annat lära sig om det finländska och europeiska affärslandskapet och organisationskulturen.

Programmet kallas för MicroMBA. En MBA, eller Master of Business Administration är en vidareutbildning inom företagsekonomi.

- Det finns asylsökande som har bra utbildning och som kan tala engelska och som nu är frustrerade över att de inte har något att göra, och vi vill främja att de får en plats i näringslivet, säger Sari Salojärvi som är vd för utbildningsföretaget Hanken & SSE Executive Education.

Företaget ordnar utbildningen i samarbete med Svenska handelshögskolan och mobiltjänstföretaget Funzi.

Kulturskillnader del av utbildningen

Utbildningen kommer att inledas i maj och pågår till oktober. Mellan 30 och 35 asylsökande antas. För dem är utbildningen gratis. Salojärvi berättar att praktiska frågor kring utbildningen har krävt en hel del förarbete.

Man har bland annat utrett om de asylsökande kan fortsätta bo på förläggningar under utbildningen och om de får behålla sina dagtraktamenten. Man fokuserar också på kulturella skillnader i utbildningen.

- Början av programmet handlar ganska mycket om europeisk och finländsk affärskultur, säger Sari Salojärvi.

Andra moduler i utbildningen är strategiskt ledarskap, finansiering och försäljnings- och servicetänkande.

Hanken & SSE Executive Education räknar med att det finns några hundra asylsökande i Finland som fyller antagningskraven. I praktiken väntar man sig främst deltagare från Nyland eftersom närstudierna sker i Tölö i Helsingfors.

Praktik på finländska företag

Programmet avslutas med en praktikperiod på ett finländskt företag. För företagen finns fördelar med att delta i programmet, säger Salojärvi.

- Företagen får ta del av det kunnande som de här människorna har. Till exempel är Mellanöstern en marknad som växer för finländska företag och där kan våra deltagare och våra företag lära av varandra.

Mobiltjänstföretaget Funzi har skapat en mobil inlärningstjänst som ska användas i programmet. Deltagarna får också vara med i ett mentorsprogram som Helsingforsregionens handelskammare ordnar.