Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rickard Eklund utmanar på närpesdialekt

Från 2016
Uppdaterad 19.04.2016 10:32.
Rickard Eklund
Bildtext Rickard Eklund aktuell med låten Finland
Bild: Magnus Nordström

Ny utmanare är Rickard Eklund med låten Finland. Låten handlar om två homosexuella män som flyr från Ryssland till Finland och stöter på nya fördomar.

Rickard Eklund är kanske mera känd som sångare och gitarrist i rockgruppen Schlagwerk.

- Jag har sjungit och spelat så länge jag kan minnas, berättar Rickard. Egna låtar började jag komponera i och med att jag fick min egen synth vid fem års ålder. Som barn uppträdde jag på revyer och lokala tillställningar med andras låtar. Under tonåren skrev jag hjärta/smärta-låtar, tills jag uppträdde med några trubadurlåtar på dialekt, vilket blev mycket omtyckt och sporrade mig vidare.

- 2010 grundades Schlagwerk, vilket blev en kanal ut för mina mer seriösa texter. Vi släppte vårt första album Intro 2014. Nu är vi aktuella med vår uppföljare Di kallar ås fö menistjor. Låten Finland släpps som sololåt, främst för att den inte passar in i Schlagwerk-facket.

Rockmusik på dialekt

- Närpesdialekten är mitt känslospråk. Musik blir ärligare om man får uttrycka sig på sin egen dialekt. Jag har nog försökt skriva låtar på engelska, men det leder lätt till klichéartade fraser. Jag tycker att svenskfinland är fullt av vackra dialekter. Varför skulle man inte använda dem i musiksammanhang?

Ny skiva av Schlagwerk

- Låtarna på det kommande Schlagwerk-albumet låter riktigt bra, så jag ser fram emot att den släpps, säger Rickard. Låtar finns för några album till.

- Jag ser ljust på framtiden, vad gäller mitt personliga artisteri. Jag komponerar och skriver låttexter dagligen. Jag kommer att fortsätta utveckla mitt skrivande och om låtarna får samma varma bemötande som de har fått hittills, så är det ett stort plus.

Nytt röstningssystem

Förra veckan presenterade vi ett nytt röstningssystem. För att du ska kunna rösta bör du skapa en Yle-profil. Efter att du skapat profilen och loggat in kan du rösta.

Här kan du bekanta dig med användarinstruktionerna för Yle-profilen om du vill veta mera!

Antalet låtar är fortfarande det samma: tio låtar av vilka en är utmanare. Du kan rösta på en låt. Röstningen avslutas nästa veckas torsdag kl.12.00.

Jannike är ny etta

Jannike Sandström innehar första platsen på Vegatoppen. Förra veckans utmanare Nellie Fors hittar vi på en fjärde plats, medan Peter Hägerstrand med låten Lycklig lycklig tyvärr fick minst röster och föll ut.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 5:

1. Jannike / Seven Emotions: 28.4 %
2. Elna Romberg / Make New: 15.38 %
3. Frida Andersson / Bara för att jag älskar: 13.61 %
4. Nellie Fors / You're a Star: 13.02 %
5. Erik-André Hvidsten / Winter Sweet: 10.06 %
6. Wentus Blues Band / True Love: 7.69 %
7. Tomas Höglund / Trying Not to Fake It: 5.33 %
8. Paul Oxley's Unit / Helsinki Town: 3.55 %
9. LCMDF / Rookie: 1.78 %
10. Peter Hägerstrand / Lycklig lycklig: 1.18 %

Rösta på Vegatoppen nr 6 här!

Omröstningen är stängd.

Vi vill gärna höra vad ni tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Radio Vega, lördagar kl.21.05, i repris på måndagar kl.19.30 och på Arenan i 30 dagar.

Programledare för programmet är Jukka Isojoki.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa ett Yle-konto. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med oss på adressen vegatoppen@yle.fi och gör oss medvetna om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln