Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen: Eldistributionen får inte bli hur dyr som helst

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2016 15:36.
Ellinje i solnedgång.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Riksdagen vill ha ett tak på hur mycket priset för eldistribution ska får stiga. Riksdagens ekonomiutskott har behandlat fallet Caruna och den chockhöjning som bolaget gett sina kunder besked om.

Riksdagens ekonomiutskott föreslår att höjningarna maximalt kunde ligga på 10 till 15 procent i framtiden.

Caruna vill höja priserna på eldistributionen med upp till 30 procent - bland annat med hänvisning till att nätet måste förnyas.

Ekonomiutskottet diskuterade också hur ofta priset kan höjas och hur stor del av vinsten som ägarna har rätt till och hur stor det som borde går till grundförbättringar av elnätet.

Ny fräck spelare på marknaden

Utskottet vill få till stånd en lag som skulle träda i kraft nästa år och som skulle definiera ett tak på eldistributörernas prishöjningar.

Enligt den sannfinländske utskottsordföranden Kaj Turunen var stämningen i utskottet likadan som i samhället just nu.

- Det är klart att sådana här förhöjningar retar upp folk, säger han.

Turunen säger att prissättningen på eldistributionen hittills har varit jämn och att bolagen har beaktat kunderna.

- Energimyndigheternas övervakning har fungerat bra eftersom det inte skett så här fräcka höjningar tidigare. Om ett bolag agerar så här aggressivt måste myndigheterna också få nya verktyg för att ingripa, säger Turunen.

Han anser att det är positivt att bristerna i lagen nu åtgärdas.

Inga krav på Caruna

Utskottet hörde också Carunas vd Ari Koponen. Han konstaterade efter mötet att det nuvarande elnätet är ålderdomligt och byggt för det gamla samhällets behov. Enligt honom ställde utskottet inga egentliga krav på Caruna.

Efter mötet med ekonomiutskottet passade Koponen ändå på att be om ursäkt.

- Jag förstår att det här är samhälleligt intressant infrastruktur som skapar debatt. Jag förstår också kundernas ilska och ber om ursäkt för den besvikelse och irritation det här har medfört för kunderna, säger Koponen.

Bolaget förhandlar som bäst med konsumentmyndigheterna om de varslade höjningarna kan dras tillbaka, men de förhandlingarna ville Koponen inte uttala sig om.

Diskussion om artikeln