Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ovanligt mycket influensapatienter på HNS

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2016 15:45.
Bild: YLE/Jyrki Lyytikkä

Den pågående influensa- och RSV-epidemin (luftvägsinfektioner) har lett till att sjukhusområdet HNS har många sjukdomsfall. Antalet patienter steg i år kraftigt från och med vecka 3.

Influensa förekommer i alla åldersgrupper men under de senaste veckorna är det främst unga personer och människor i medelåldern som har drabbats.

Intensivvårds- och observationsavdelningarna på dejourerande sjukhus har sedan december haft 66 patienter. Bara ett barn har förekommit i den gruppen.
Ungefär 80 procent av patienterna har haft någon grundsjukdom. Dessutom har en avsevärd övervikt varit en riskfaktor för allvarlig influensa hos 23 procent av patienterna.

Nästan alla (94 procent) patienter har haft A-influensa och bara fyra B-influensa. De flesta (83 procent) har varit ovaccinerade.

Hittills har åtta patienter (12 procent) avlidit.

I Finland har de flesta influensafall varit av typen A(H1N1) - så kallad svininfluensa.

Vid HNS bedömer man att epidemin håller på att nå sin topp. Vaccinet ser ut att ha god effekt på det A-influensavirus som nu florerar. Efter vaccinering dröjer det två veckor innan vaccinet har effekt. Personalen på HNS har har vaccinerat sig rekordmycket, och både personal och patienter vaccineras fortfarande.