Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Alla ska ha rätt till konst

Från 2016
Artsequal-projektet
Bildtext Det nya forskningsprojektet kallas Artsequal och koordineras av Konstuniversitetet i Helsingfors.
Bild: Konstuniversitetet

Konstforskningen i Finland har fått en rekordstor summa: 3,9 miljoner euro, för att göra konsten mer tillgänglig i samhället. Tanken är bland annat att gynna kreativiteten och jämlikheten.

- Det är den största summa som konstforskningen i vårt land har fått hittills. Det känns jättefint och möjliggör att fyrtio forskare kan jobba långsiktigt med de här frågorna, kommenterar vice projektchef Kai Lehikoinen vid Konstuniversitetets teaterhögskola.

Internationella forskningsresultat betonar att konsten har en viktig roll i interaktionen mellan människor. Men det finns i nuläget en hel del faktorer som gör konsten mindre tillgänglig.

- Vi vill se vilka avgränsningar som finns. De kan till exempel vara ekonomiska, geografiska och sociala. De gör att folk inte engagerar sig i konst och konstuppfostran.

Konstuniversitetet

Via tvärvetenskapligt tänkande och samarbete mellan många olika områden i samhället strävar forskarna efter att komma med konkreta förslag på vad vi i Finland borde göra för att göra konsten mer tillgänglig och jämlik.

- Vi strävar efter att komma med nationella rekommendationer om hur konsten och konstfostran systematiskt skulle kunna stärka välbefinnandet och hållbar utveckling, och stöda utvecklingen av kreativa medborgare som är engagerade i samhället, kommenterar Lehikoinen.

Konst ger högre socialt kapital

Forskargruppen säger redan nu att konsten borde göras till en basservice, till något som alla ska ha rätt till, till exempel i skolor, äldreboenden och fängelser. Det kunde öka välmåendet, välfärden och jämlikheten i samhället.

Alla har i sig viss kreativitet, men de flesta vågar inte använda den, och det är vissa sociala beteenderegler som gör att vi inte vågar.

Kai Lehikoinen

Lehikoinen menar att när man tar del av konst eller skapar den själv så ökar man sin kompetens och får högre socialt kapital.

- Man kan klara sig här i livet på ett bättre sätt. Det kan vara en viktig investering att möjliggöra konst för alla.

Kai Lehikoinen
Bildtext Kai Lehikoinen.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Han tillägger att kreativitet kommer att bli ännu viktigare i de flesta yrken i framtiden.

- Alla har i sig viss kreativitet, men de flesta vågar inte använda den, och det är vissa sociala beteenderegler som gör att vi inte vågar. Det är flera som inte vågar vilket är synd för då förlorar både individerna och samhället oerhört mycket, säger Kai Lehikoinen.

Det nya konstforskningsprojektet finansieras av Rådet för strategisk forskning vid Finlands akademi.

Diskussion om artikeln