Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zikaviruset blottar kvinnorättsproblem i Latinamerika

Från 2016
Uppdaterad 14.02.2016 16:46.
kvinna med barn som har mikrocefali i Brasilien
Bildtext Ana Beatriz firade sina fyra första månader i Brasilien. Hon föddes med mikrocefali, troligen för att hennes mamma varit smittad av zikaviruset under graviditeten.
Bild: EPA/Percio Campos

Den snabba utbredningen av zikaviruset har fått flera länder i Sydamerika att uppmana kvinnor att skjuta upp graviditeter. Det här samtidigt som många länder helt förbjuder aborter och kvinnorättskämpar förföljs och trakasseras.

Värst är läget i El Salvador, där kvinnor till och med kan få fängelse för missfall.

För ett år sedan vandrade Carmen Guadalupe Vásquez Aldana ut i frihet efter mer än sju år i fängelse. Hon var bara arton år när hon dömdes till 30 år bakom galler.

Hennes brott: ett missfall under en graviditet efter en våldtäkt.

Abortlagstiftningen i El Salvador hör till de strängaste i världen. All form av abort är totalförbjuden, till och med i fall av incest eller våldtäkt, eller om moderns liv är i fara.

"Bli inte gravida!"

När tusentals fall av zikaviruset hade upptäckts i El Salvador i början av året gick hälsovårdsministern ut med en uppmaning om att undvika graviditet fram till 2018.

– Vi rekommenderar att partners planerar sina graviditeter. Om de bestämmer sig för att bli gravida ska kvinnor täcka in sig för att undvika myggbett och zikasmitta så de inte får barn med mikrocefali.

Problemet är att det är en minoritet i Latinamerika som bestämmer sig för att bli gravida – närmare 60 procent av graviditeterna är oplanerade.

I El Salvador är var tredje gravid kvinna minderårig och självmord är en vanlig dödsorsak hos gravida tonåringar.

Abort är alltså inte ett alternativ, men också vanliga preventivmedel som kondomer och p-piller är svåra att komma över och dyra för de flesta.

Abort har varit totalförbjuden sedan år 1997 och den katolska kyrkan är stark i landet.

– Det hjälper inte att säga att kvinnor inte ska bli gravida när det inte finns några preventivmedel att få, säger Beatriz Galli, jurist och talesperson för kvinnorättsgruppen CLADEM.

Sterilisering enda utvägen

El Salvadors regering tycks inte se ironin. Samtidigt som de har berövat kvinnan kontrollen över sin kropp uppmanar de nu kvinnor att strikt kontrollera sina kroppar fram till 2018.

I brist på andra preventivmedel återstår ofta bara ett alternativ för kvinnor: sterilisering. Och siffrorna är skrämmande.

I en undersökning för tio år sedan kom det fram att var fjärde kvinna under 30 i El Salvador var steriliserad. Många uppgav att det var det billigaste och lättast tillgängliga alternativet.

Karla Beatriz Dimas, som väntar barn, säger att hon tycker att regeringen borde hjälpa fattiga så att de kan undvika graviditeter nu men ändå få barn om ett par år.

El Salvadors strikta lagar har skapat en kultur där kvinnor misstänkliggörs. Av rädsla för att själva bli dömda har läkare och sjukvårdspersonal låg tröskel för att anmäla missfall och dödfödsel till myndigheterna.

Det här blir extra problematiskt med tanke på att zikaviruset också verkar orsaka just dödfödslar.

Hundratals kvinnor i fängelse

Carmen Guadalupe Vásquez Aldana, som alltså satt flera år i fängelse efter att hon blivit våldtagen, är långt ifrån ensam.

Amnesty uppger att de känner till 129 fall där kvinnor har fängslats på grund av brott relaterade till abort, och 17 fall där kvinnor har dömts för överlagt mord till tiotals år i fängelse.

En av dem är Teodora del Carmen Vásquez som berättar att hon i fängelset bara säger att hon dömts för mord.

Det är mer accepterat än att förklara att hon åtalades för att hon svimmade på toaletten när födseln plötsligt gick igång för tidigt.

De som kämpar för de här kvinnornas rättigheter och talar om sexualundervisning blir förföljda och kallade mördare, terrorister och brottslingar, kommer det fram i en rapport från Amnesty från december i fjol.

Om inte regeringarna kämpar för att skydda dem, gör ingen det.

Diskussion om artikeln