Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Guns Rosor bjuder upp till dans

Från 2016
Uppdaterad 12.02.2016 17:00.
Guns Rosor
Bildtext Matchande kläder är en väsentlig del av dansbandskulturen
Bild: Guns Rosor

Guns Rosor har hållit på med dansbandsmusik sedan de var 13 och 14 år gamla. I dagsläget är de 16 och 17 år och populariteten bara ökar.

Herman Hagnäs (saxofon, sång och gitarr) och Joel Åhman (bas och sång) från det populära dansbandet gästade Veckoslutskommittén för att berätta mer om sin lilla orkester.

Trots dansbandsintresset har killarna vuxit upp med gammal rockmusik som exempelvis Rush, vilket kanske delvis förklarar deras val av bandnamn. Guns Rosor har spelat rockmusik från första början men började spela även dansbandsmusik och det blev deras genombrott. I Österbotten visade sig det var en lyckad nisch. Men varför just dansbandsmusik?

- Allting började med att vi träffades på ett rockläger i Kronoby. Vi fick höra att min farfar var på väg att besöka lägret och vi ville överraska honom med att spela den finska tangoklassikern Satumaa. Vi uppträdde med låten och på den vägen är vi, säger Herman.

Karleby, Kronoby och Terjärv förenade sina krafter och slutresultatet blev dansbandsguld.

"Äkta" dansbandsmusik

Guns Rosor säljer sig själva med att de bjuder på äkta dansbandsmusik. Vad exakt är det?

- Det härstammar från 50-talet. Tango, humppa och svenska danstoppen, säger Joel.

- 60-tals Elvis Presley, lite The Beatles och allt som var pop på den tiden. De som kommer ut vill höra de gamla godingarna. Till exempel Rock Around the Clock och Great Balls of Fire funkar alltid, säger Herman.

De äldre älskar Guns Rosor

Gruppmedlemmarnas unga ålder har endast setts som någonting positivt ute på dansbanorna i Österbotten. De har inte stött på några fördomar.

- Att vi som är så här unga kan spela låtar som de som är 60-70 år lyssnade på då de var unga ses som unikt, säger Herman.

Gruppen skulle gärna spela för en ung publik men de är svåra att locka ut. Till och med kompisarna är svårflörtade. Så vad väntar ni på? Ut i dansen med er!

Vi väntar fortfarande på fler dansband med fantastiska namn. Om ni vill använda Slayerz eller Def Lepplax är det fritt fram!

Veckoslutskommittén: Intervju med Guns Rosor

Programmet är inte längre tillgängligt