Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare observerade gravitationsvågor för första gången

Från 2016
Uppdaterad 11.02.2016 19:29.
Illustrationsbild av gravitationsvågor från två neutronstjärnor.
Bild: EPA/R. HURT / CALTECH-JPL

Vetenskapsmän vid amerikanska universitet rapporterar att mänskligheten för första gången någonsin har observerat de gravitationsvågor som fysikern Albert Einstein förutspådde.

Forskarna säger att de upptäckt gravitationsvågor som härstammar från två svarta hål som kolliderat med varandra.

Upptäckten som betecknas som en milstolpe gjordes med hjälp av två väldiga laserdetektorer som finns i de amerikanska delstaterna Louisiana och Washington.

Forskare från toppuniversiteten California Institute of Technology och Massachusetts Institute of Technology samt från samarbetsprojektet LIGO redogjorde för upptäckten vid en presskonferens i den amerikanska huvudstaden Washington i dag.

"Detta är monumentalt"

Einstein förutspådde att de här vågorna finns, påpekade forskarna. Gravitationsvågorna tänjer ut rymden i en riktning och trycker ihop den i en annan riktning.

Ingen kunde någonsin tro att de någonsin skulle kunna observeras eftersom effekten är så liten, sade professor David Reitze.

- Vi har gjort något som är helt nytt, sade professor Rainer Weiss.

- Detta är monumentalt. Det är som när Galileo Galilei använde teleskopet för första gången, sade professor Gabriela González.

Forskarna David Reitze, Rainer Weiss och Gabriela González är begeistrade - Spela upp på Arenan

Nytt sätt att studera världsalltet

Upptäckten väcker intresse bland astronomer efter det här innebär att forskarna har ett nytt sätt att observera bland annat svarta hål och neutronstjärnor. Forskarna hoppas också att kunna lära sig mer om det tidiga universum.

Gravitationsvågor observerades för första gången den 14 september 2015. Signalen från vågorna omvandlades till ljudvågor och sedan dess har forskarna kunnat lyssna på gravitationsvågorna.

Diskussion om artikeln