Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk forskning visar: Ägget är ingen hjärtmarodör

Från 2016
Ägg
Bild: Yle

Ägg har ett rykte om sig som kolesterolhöjande mat som är dålig för hjärtat. Men det här stämmer inte, enligt finländska forskare.

Ett ägg per dag, eller annan kolesterolhaltig mat, ökar inte risken för hjärtattack ens om man på grund av sina gener är extra känslig för kolesterol i maten.

Ovanligt många finländare har gentypen APOE4 som gör att kolesterol i maten höjer kolesterolhalten i blodet mer än hos andra.

Ett ägg per dag är ok

Forskarna följde drygt tusen 42- till 60-åriga män i Kuopio i över 20 års tid. Av dem fick 230 en hjärtinfarkt under forskningsperioden. En tredjedel av de undersökta männen bar på APOE4-genen.

Enligt resultaten hade kolesterolet i maten ingen inverkan på vilka män som fick en hjärtinfarkt. Infarktrisken var inte högre bland dem som åt minst ett ägg per dag, och inte heller bland dem som bar på kolesterolgenen.

De här forskningsresultaten, i kombination med tidigare forskning kring samma ämne, tyder på att man inte behöver undvika ägg och annan kolesterolrik mat i rädsla för hjärtproblem.

Om kolesterolmängderna blir riktigt stora kan det ändå vara skadligt, påpekar forskarna.

Forskningsresultaten har publicerats i den ansedda tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

Diskussion om artikeln