Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Tidsfråga innan rättegångarna försvinner från Borgå"

Från 2016
Borgå tingsrätt
Bildtext Rättegångar kommer ännu att hållas i tingsrätten i Östra Nyland.
Bild: Yle/Sarah Haglund

Nedgradering till sammanträdesplats är bara ett mellanstadium innan tingsrätten i Östra Nyland stängs helt och hållet, tror före detta lagmannen Lars Karlsson.

Tingsrätten i Borgå föreslås gå ihop med Vanda och Hyvinge tingsrätt och få namnet Östra Nylands tingsrätt.

Före detta lagman vid Östra Nylands tingsrätt Lars Karlsson förstår inte varför justitieminister Jari Lindström har fattat det här beslutet. Enligt honom var tingsrätten i Borgå i flera år nummer ett i produktivitet, alltså hur mycket tinget fick gjort med en viss summa pengar.

Lars Karlsson blev pensionerad från lagmanstjänsten år 2011.

Dåligt för svenskan

Karlsson tror att den svenska servicen kommer att lida. Den nya Östra Nylands tingsrätt blir den andra största i Finland, genast efter Helsingfors tingsrätt.

– Befolkningsunderlaget blir närmare 550 000 invånare för den nya enheten. Det blir en jätte och svenskan hamnar i underläge. Som det nu är har en tredjedel av invånarna svenska som första språk, andelen sjunker till runt sju procent, säger Lars Karlsson.

Karlsson säger att han överlag inte tror på stora enheter, det blir för mycket byråkrati.

Offret för en kidnappning ser ut genom fönstret i tingsrätten.
Bild: Yle/Erica Vasama

Rättegångarna fortsätter i Borgå

Borgå ska ändå bevaras som en sammanträdesplats, vilket betyder att rättegångar fortsätter hållas där, men inga andra tjänster.

– Det blir en svår ekvation. Jag tror att det bara är ett lockbete. Efter fem år dras tingsrätten i Borgå in helt och hållet då man märker att det inte fungerar speciellt bra, säger Karlsson.

Det är vad som håller på att hända i Kotka. I den senaste förnyelsen år 2010 blev Kotka en sammanträdesplats med ett kansli, nu dras den in.

Diskussion om artikeln