Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Frivilliga samlade snöhögar för vikarna

Från 2016
Uppdaterad 13.02.2016 11:02.
En saimenvikare på is
Bild: Lehtikuva

Bofrid för saimenvikarna har traditionellt utlysts i Rantasalmi.

Världsnaturfonden WWF hoppas att vikarna hittar de 200 snöhögar som under Forststyrelsens ledning har skovlats ihop för att de ska kunna bygga bon.

Utan de konstgjorda snödrivorna har vikarna svårt att hitta dugliga boplatser och läget förvärras också av att snön smälter i det milda vädret. Den utrotningshotade saimenvikaren behöver snö och is.

Saimenvikaren föder sin kut i februari-mars i ett bo av snö som den bygger på stranden. I år har det inte bildats tillräckligt med snödrivor och därför beslöt Fortstyrelsen att snödrivor ska skyfflas ihop längs hela Saimens stränder.

I arbetet deltog Forststyrelsen, WWF, Östra Finlands universitet, Näringscentralerna i området och över 100 frivilliga.

Senare vet vi om vikarna hittade drivorna

- De konstgjorda snödrivorna är i år rätt stora och först senare på våren då kutarna räknas vet vi hur bra de har hållit och hur bra de har lyckats skydda de kutar som föds, säger biologen Miina Auttila på Forststyrelsen.

Ljud av motorkälkar kan tillintetgöra det viktiga naturskyddsarbetet.

Jari Luukkonen, WWF

- Tidigare har de konstgjorda drivorna visat sig fungera men störningar som människor åstadkommer, speciellt motorkälkar och fyrhjulingar kan lokalt tillintetgöra det här viktiga narutskyddsarbetet, säger Jari Luukkonen på WWF.

- Genom att utlysa bofrid för saimenvikarna vill vi uppmana människor att undvika att röra sig i närheten av stränderna. Bofrid för saimenvikarna har utlysts sedan år 1993.

Diskussion om artikeln