30 procent av Akademens utbud är icke-litterärt

Det svenska medieföretaget Bonnier Books fortsätter med samma koncept som Stockmann i fråga om Akademiska Bokhandelns utbud, det vill säga 70 procent böcker samt tidningar och hela 30 procent så kallade pappersprodukter.
- Våra kunder har under alla år varit nöjda över att vi har haft det här i vårt sortiment och det kommer vi att fortsätta med. Det som kanske kan variera lite från år till år är trenderna inom pappersområdet, säger Akademens inköpschef Robin Sandelin.
Våra kunder har under alla år varit nöjda över att vi har haft det här i vårt sortiment och det kommer vi att fortsätta med.
Robin Sandelin, inköpschef vid Akademen
Din stad-teamet svarar den här veckan på frågan "Hur stor del av nya Akademen upptas av färgläggningsböcker för vuxna och annat olitterärt?"
Svaret är ungefär en tredjedel och orsaken till att det säljs så mycket papper, färgläggningsböcker, kontorsmaterial och annat icke-litterärt material är att det finns en tillräckligt stor efterfrågan.
Vi kommet därför att kraftigt minska på sortimentet av färgläggningsböckerna för vuxna inom de närmaste månaderna.
Robin Sandelin, inköpschef vid Akademiska bokhandeln
Tidningarnas andel av utbudet kommer i fortsättningen också att vara den samma som under Stockmanns tid, det vill säga 5 procent. Men också där är det trenderna som bestämmer hur utbudet ser ut.
Färgläggningsböcker för vuxna en övergående trend
Gällande färgläggningsböckerna för vuxna, som ingick i publikfrågan, så är det en trend som är övergående.
- Vi kommer därför att kraftigt minska på sortimentet av dem inom de närmaste månaderna, säger Sandelin.
Sällan blir jag besviken.
Göran Wallén, kund
Både nöjda och missnöjda kunder
Din stad-teamet har också besökt bokhandeln i centrum för att höra vad kunderna vill ha och vad de tycker om utbudet.
En av kunderna är Göran Wallén, som ofta är på jakt efter nya böcker. Han är nöjd med utbudet av böcker.
- Jo, sällan blir jag besviken, säger Wallén.
Jag fick goda råd av försäljaren, men alla böcker han föreslog var slut.
Johan Tallberg, kund
"Tidningsavdelningen har blivit sämre"
Maija Siikala köper oftast böcker, men ibland också tidningar och kort. Hon tycker att utbudet var bätte förr.
- Tidningsavdelningen är inte vad den brukade vara.
Finns det tillräckligt mycket böcker?
- Jo, jag tror det. Men jag har inte hittat böcker om samhället och poltik. Kanske de finns här, men de är inte så bra utställda som de brukade vara, säger Siikala.
Johan Tallberg, som oftast köper böcker, är missnöjd med dagens utbud. Han var i affären för att köpa en svenskspråkig faktabok som present.
- Jag fick goda råd av försäljaren, men alla böcker han föreslog var slut. Jag frågade honom hur det kunde ha gått så här och han sade att det verkar som att Bonnier har trott att det inte finns finlandssvenskar i Finland.
Tallberg tycker att utbudet var bättre förr.
"Här finns allt"
Johanna Hollmén köper sällan böcker eller andra produkter, men hon kommer ofta både till kaféet bredvid på en kaffe och till bokhandeln för att läsa böcker.
- Jag tycker om att läsa lite av allt, titta omkring, shoppa och äta där uppe. Så här finns allt.
"Pappersavdelningen var bättre förr"
Din stad-teamet träffar också två kunder som tycker att avdelningen med pappersprodukter har blivit sämre.
- Den var bättre förr, det fanns mera produkter. Jag har till exempel försökt köpa färgade papper och de har inte varit lika bra som tidigare, säger Linda Forss.
Nu har jag och Linda hållit på med bildkonst, så vi har kanske lite specialbehov, men det var bättre förr.
Christa Björkstam, kund
Hennes vän Christa Björkstam håller med.
- Jag tycker också att pappersavdelningen var bättre förr. Nu har jag och Linda hållit på med bildkonst, så vi har kanske lite specialbehov, men det var bätter förr.
Björkstam är mera nöjd med bokutbudet.
- En bra grej som jag råkade på här senast var en hylla där Akademens personal hade fått rekommendera böcker med handskrivna recensioner. Det var jättepositivt, säger hon.
Efterfrågan har ökat
I Suomalainen Kirjakauppa är fördelningen mellan litterärt och icke-litterärt material närmare 65 procent och 35 procent.
- Fördelningen varierar stort mellan våra affärer runt om i Finland, en del mindre affärer har ingen pappersavdelning alls, säger Reetta-Liisa Pikkola inköpschef vid Suomalainen Kirjakauppa.
Enligt henne har efterfrågan på pappersprodukter ökat avsevärt de senaste 5-7 åren, särskilt efter att pysselbutikskedjan Tiimari gick i konkurs.
Får vi in kunder tack var pappersprodukterna så kan vi också sälja böcker.
Reetta-Liisa Pikkola, inköpschef vid Suomalainen Kirjakauppa
Pikkola kan inte lova att andelen böcker och tidningar kommer att hållas på samma nivå i framtiden eftersom bokmarknaden inte längre ökar. Samtidigt ger pappersprodukterna en mera stabil inkomst.
- Men får vi in kunder tack var pappersprodukterna så kan vi också sälja böcker, säger hon.
Jag är dotter till en bokhandlare och redan på 60-talet var pappersprodukterna en given del av verksamheten.
Reetta-Liisa Pikkola, inköpschef vid Suomalainen Kirjakauppa
Samtidigt har pappersprodukterna alltid haft en plats i bokaffärerna.
- Jag är dotter till en bokhandlare och redan på 60-talet var pappersprodukterna en given del av verksamheten. I affären fanns dessutom bilder av lokalen från början av 1900-talet och på dem ser man att ägarna också då sålde pappersprodukter, säger Pikkola.
Med hjälp av de effektivare butiksmöblerna så kan vi fortfarande ha ett lika brett sortiment av böcker och papper.
Robin Sandelin, inköpschef vid Akademen
Akademen förnyas vid månadsskiftet
Akademen renoveras som bäst och kommer att ha nyöppning den 31 mars. I samband med renoveringen krymper affärslokalen i och med att källarvåningen inte längre kommer att vara en del av Akademen.
Idén är att det ska vara lättare för kunderna att hitta bland produkterna och att vi ska kunna visa var vi har de olika kategoriområdena.
Robin Sandelin, inköpschef vid Akademen
Men mängden produkter och fördelningen mellan litterärt och icke-litterärt material förblir den samma, lovar Sandelin. Det här tack vare mera platseffektiva möbler än de som finns i affären i dag.
- Efter ombyggnaden är vi egentligen tillbaka i de utrymmen som Akademen hade när bokhuset blev färdigt år 1969. Vi kommer att ha första och andra våningen till vårt förfogande. Men med hjälp av de effektivare butiksmöblerna så kan vi fortfarande ha ett lika brett sortiment av böcker och papper.
Affärens första våning är ändå mindre än år 1969, eftersom en internationell kafékedja flyttade in där i slutet av 2013. Men Sandelin lovar att produktmängden i stort sett förblir oförändrad.
Svenskspråkig litteratur kommer att ha samma tyngdpunkt som tidigare.
Robin Sandelin, inköpschef vid Akademen
Hur påverkas kundernas upplevelse?
- Idén är att det ska vara lättare för kunderna att hitta bland produkterna.
De största förändringarna är enligt Sandelin det att barnböckerna flyttas ner till första våningen och att de efter nyöppningen ska försöka visa alla böcker med pärmarna vända mot kunderna.
Bokhandeln är öppen för kunder under hela renoveringsskedet.
Satsar fortfarande på svenskspråkigt material
När det gäller andelen svenskspråkigt material, kommer också den att hållas på samma nivå som under Stockmanns tid de senaste åren, det vill säga 15-20 procent.
- Svenskspråkig litteratur kommer att ha samma tyngdpunkt som tidigare, det är alldeles klart. Vi vill vara den ledande bokhandeln i Finland också i framtiden. Det här är ett strategiskt beslut som vi har fattat, säger Sandelin.
Projektet Din stad
Din stad är ett nytt sätt att göra lokala nyheter. Du skickar in frågor eller nyhetstips om staden du bor i till redaktionen via ett webbformulär.
Yle Huvudstadsregionen ordnar en omröstning med tre alternativa nyhetsförslag, och gör en nyhet på det vinnande förslaget.
En nyhet i serien Din stad publiceras varje vecka på svenska.yle.fi/hreg. Ämnet behandlas också i Morgonöppets sändning.