Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fransmännen har upptäckt östnyländska smaker

Från 2016
Uppdaterad 14.02.2016 12:52.
Åby knäckebröd.
Bildtext Knäckebröd från Borgå kan vara den det nya svarta för cateringföretagen i Frankrike.
Bild: Yle / Hanna Othman

Då sädesrisotto från Lovisa och knäckebröd från Borgå presenterades i Paris väckte det genast stort intresse bland finsmakarna på Frankrikes bästa restauranger.

De krävande franska marknaderna håller på att öppna sig för finländska företag. I början av februari presenterade sig ett antal utvalda producenter för parisiska mästerkockar, restaurangägare och inköpare.

Kristina Creutz på Malmgård.
Bildtext Kristina Creutz från Malmgård visade upp sina produkter i Frankrike.
Bild: Yle / Hanna Othman

Företagen Malmgård var på plats och visade upp en risottoblandning på tre spannmål, olika vinegrar gjorda på bär och en kaka gjord på emmer och spelt.

– Kakan är kanske vårt säkraste kort just nu. Fransmännen gillade smaken av de gamla spannmålen, säger Kristina Creutz från Malmgård.

För fransmännen står finländska produkter för kvalitet och rena smaker, men också för någonting spännande och nytt. De finska råvarorna har ofta fått mogna långsamt, i lugn och ro och har fylligare smaker än de franska.

Malmgårds gårdsbutik i Lovisa.
Bildtext Malmgårds gårdsbutik ligger omringad av åkrar.
Bild: Yle / Hanna Othman

Creutz säger att de inte satsat speciellt mycket på att slå igenom internationellt, men är glad ifall de också kan göra det.

Det andra östnyländska företaget som presenterade sina varor i Frankrike var Åby foods som producerar knäckebröd. Johanna von Wright säger att hon inte tidigare gjort så mycket reklam för sitt företag internationellt eftersom hon just nu inte producerar knäckebröd i tillräckligt stora mängder. Varje bröd behandlas skilt för sig flera gånger och kräver mycket hantverk.

Åby knäckebröd.
Bildtext Åby knäckebröd säljs i en storlek i butikerna, men kan bakas till mindre coctailstorlekar.
Bild: Yle / Hanna Othman

Just nu jobbar förutom von Wright bara en annan person med knäckebrödsproduktionen i Borgå. Orsaken är de dyra personalkostnaderna i Finland.

Om Åby knäckebröd börjar få stora beställningar från kontinenten måste von Wright tänka på att anställa fler och kanske börja göra en del av processen maskinellt.

På Malmgård i Lovisa funderar man också på att köpa in mera maskiner för att hinna med i produktionen.

Kristina Creutz i Malmgårds gårdsbutik.
Bildtext Malmgårds vinegrar fascinerade fransmännen.
Bild: Yle / Hanna Othman

– Vi har mycket råvaror på fälten och stora silon för förvaring, men våra hände räcker inte snart till för att packa varorna.

Johanna von Wright på Åby foods säger att speciellt cateringföretag varit intresserade av hennes knäckebröd i coctailstorlek. Redan tidigare har hon haft en del beställningar från Frankrike.

– De som var på plats i Paris då vi presenterade våra produkter var toppskiktet, och jag har förstått att om något slår igenom hos dem så sprider det sig småningom neråt i hierarkin. Lite rädd är jag nästan om vi riktigt slår igenom, då får jag baka dygnet runt.

Malmgårds gårdsbutik.
Bildtext Malmgårds gårdsbutik.
Bild: Yle / Hanna Othman

– Jag vågar inte säga att Malmgård slagit igenom i Frankrike men vi har fått en bra synlighet, säger Kristina Creutz. Nu krävs det av oss att vi levererar i tid och i tipp topp-kvalitet.