Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Forssell intresserar runtom i världen – ”Alla ställen vill man inte ta familjen med till”

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Mikael Forssell i HJK:s träningar februari 2016.
Bildtext Mikael Forssell i HJK:s träningar.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Ännu är inget bestämt men Mikael Forssells nya klubb kan klarna redan under nästa vecka. För tillfället tränar målsprutan med HJK och att man skulle se honom i ligan den inkommande säsongen är inte omöjligt.

Mikael Forssell är som 34-årig familjefar fortfarande sugen på flytta utomlands för att göra mål. På hösten opererades han i vaden men närmar sig full form. Den senaste tiden har han tränat med HJK och berättar att han kontaktats från flera olika håll.

– Allting är ännu öppet men jag har kontakter överallt i världen. Det finns mycket intresse och jag har några kontraktserbjudanden, men jag måste också tänka på min familj och vad som är det bästa paketet.

För tillfället bor Forssell i Helsingfors med hustru och ett under tvåårigt flickebarn och menar att livet i Finland smakar mycket bra. Därför är ribban att flytta familjen utomlands inte helt låg.

– Såklart det påverkar. För några veckor sedan fick jag en offert från Turkiet men måste säga nej till det. Jag vill att familjen kommer med och jag har fått några andra erbjudanden från sådana platser som man kanske inte skulle tänka att man tar familjen med till. Det svårt att välja också då vi har det så bra i Finland, det här är ett fantastiskt land och vi har ett starkt nätverk. Men min fru har sagt att de kommer med vart som helst så det är inte det som det hänger på.

Vad skulle vara den bästa möjliga lösningen för dig?

– Jag har alltid tyckt mycket om att spela i Tyskland och England. Men det finns många andra fina ställen i världen att spela fotboll. En möjlighet är också att spela i Finland. Efter förra säsongen är ligan i ett jätteintressant läge.

Säger inte nej till att spela i HJK:s konkurrenter

Forssell öppnar alltså för alternativet att inte alls flytta utomlands utan att istället spela i den inhemska ligan. De gånger han gjort det har han alltid varit iklädd HJK-tröja. Senast 2013-2014.

Du har nu tränat med HJK men har du förhandlat med klubben?

– Inte ännu. Men vi har en jättebra förståelse med HJK. Jag har alltid varit välkommen hit också när jag velat träna. Nu är det viktigaste för mig att komma i toppform och så ska vi se vad som händer.

Mikael Forssell med Mika Lehkosuo i HJK:s träningar februari 2016.
Bildtext Forssell och HJK:s tränare Mika Lehkosuo är gamla kompisar.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Är HJK det enda alternativet ifall du spelar i Finland?

– I fotboll vet man aldrig. Jag har en lång historia i HJK och känner mig mycket bra här, men det är för tidigt att tala om sådant.

Hurudan är din inställning till klubbval, skulle till exempel ett kontrakt med HIFK alls vara möjligt?

– Jag kan inte kommentera det där. Men som sagt så i fotboll är allting möjligt.

Inga pensionsplaner

Forssell är alltså en redan 34 år gammal familjefar som varit utan kontrakt sedan han förra våren lämnade Bochum i den tyska andraligan. Några funderingar kring att avsluta proffskarriären har han ändå inte haft.

– Med motivationen är det inga problem. Jag älskar fotboll, det är därför jag spelar och jag hoppas att jag spelar ännu länge. Det känns fantastiskt att göra mål, det är vad jag vill göra.

Hur har grundandet av familjen påverkat ditt tänkande?

– Det har kanske till och med ökat på motivationen för att jag vill visa dottern att pappa är en bra fotbollsspelare! Tidigare har jag tänkt mera på saker som gått snett efter matcherna, men nu har jag inte tid att göra det när jag leker med dottern, så det är fantastiskt och det har gett mig mycket mer positiv energi för fotbollen.

Hur länge upplever du att du har tid att visa din dotter att du är en bra fotbollsspelare?

– Nå legenden Jari Litmanen spelade ju till att han var nästan 40, så det måste väl vara målsättningen! Jag vill spela så länge som det är roligt.

Mikael Forssell i HJK:s träningar februari 2016.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Diskussion om artikeln