Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medvedev talar om nytt kallt krig

Från 2016
Uppdaterad 13.02.2016 21:54.
Bildtext Dmitrij Medvedev i München den 13 februari
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

Överenskommelsen om ett eldupphör i Syrien måste backas upp av konkreta handlingar. Så måste Ryssland omedelbart sätta stopp för sina bombningar i Syrien. Det här är krav som presenteras av många politiker vid den internationella säkerhetskonferensen i München.

De dåliga relationerna mellan Ryssland och väst är ett ständigt återkommande tema vid den pågående säkerhetskonferensen. Det här oberoende av om diskussionen handlar om Syrien, Ukraina eller flyktingsituationen i Europa.

– Frankrike respekterar Ryssland och dess intressen, men för att uppnå fred i Syrien måste Ryssland sluta bomba civila, säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev håller ändå fast vid Rysslands konstruktiva roll i Syrien.

– Vi arbetar fortfarande på att omsätta alla gemensamma fredsinitiativ. Det är svårt, men det finns inget alternativ. Världen behöver inget nytt Libyen, Jemen eller Afghanistan. Vi behöver en enhetlig syrisk stat, säger Medvedev.

Medvedev: Civila drabbas inte av ryska bombräder i Syrien - Spela upp på Arenan

Bräcklig överenskommelse

Kort inför starten av säkerhetskonferensen meddelade USA och Ryssland igår att man har kommit överens om att försöka få till stånd ett landsomfattande eldupphör inom en vecka.

I förhandlingarna inom ramarna för den så kallade stödgruppen för Syrien kom man också överens om att leverera humanitärt bistånd till de mest utsatta områdena i landet.

För Syrien bjuder den senaste överenskommelsen en liten strimma av hopp, men samtidigt är ändå många av åsikten att överenskommelsen från München står på en mycket osäker grund.

Inte minst på grund av den syriske presidenten Bashar al-Assads uttalande från i går. I en intervju för nyhetsbyrån AFP säger al-Assad att hans mål är återerövra hela landet.

”Förstörda relationer”

Trots att det nu finns en preliminär överenskommelse om ett eldupphör i Syrien står samarbetet som ska leda till bestående fred enligt Medvedev på bräcklig grund.

Relationerna mellan Ryssland och EU är förstörda, ibland har jag en känsla av att vi lever år 1962 och inte 2016.

― Rysslands president Dmitrij Medvedev

Förutom Frankrike har de övriga västländerna ingen förståelse för Ryssland.

– Vi befinner oss i en tid av ett nytt kallt krig. Relationerna mellan Ryssland och EU är förstörda, ibland har jag en känsla av att vi lever år 1962 och inte 2016, fortsätter Medvedev.

USA:s utrikesminister John Kerry tonar ändå ner Medvedevs uttalande och säger att samarbetet måste gå vidare.

– Tyvärr har överenskommelsen inte ännu lett till konkreta resultat gällande krigshandlingarna i Syrien, men den politiska processen måste gå vidare och då måste alla samarbeta.

"Se över angreppsmålen"

Av Ryssland kräver Kerry i alla fall att man ser över vem det är man bombar i Syrien.

– Vi anser att de ryska attackerna hittills har riktat sig mot legitima oppositionsgrupper. Ryssland borde därför se över vem man bombar och välja andra mål, säger Kerry.

Vi måste hitta en minsta gemensam nämnare för alla förhandlingar med Ryssland, trots att det ibland kan vara mycket svårt.

― President Sauli Niinistö

Litauens president Dalia Grybauskaitė håller på sitt sätt inte heller riktigt med Medvedev i hans bedömning om att vi nu upplever ett nytt kallt krig.

– Det handlar inte bara om ett kallt krig. Det är inget kallt med kriget i Syrien, säger Grybauskaitė.

President Sauli Niinistö deltog i samma paneldebatt som Grybauskaitė och också han tog ställning till Rysslands nuvarande roll.

– Ryssland är involverat i det mesta från Syrien i söder till Arktis i norr. Vi måste hitta en minsta gemensam nämnare för alla förhandlingar med Ryssland, trots att det ibland kan vara mycket svårt.

– Ibland måste det redan räcka med att vi är överens om att vi inte är överens. Ryssland är i vilket fall som helst här för att stanna, säger Niinistö.