Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Båtbottenfärger skadliga för miljön

Från 2016
Båtar i vinterförvar på Smulterön i Vasa.
Bildtext När båtsäsongen kommer igång ska man tänka på hur man skyddar bottnen
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Vi finländare tror ofta att vi är bra på miljö, men när Håll skärgården ren undersökte tvättvatten från båtbotten hittades giftiga ämnen.

Vissa av ämnena som hittades har varit förbjudna i Finland sedan 90-talet och är väldigt skadliga både för människor och natur.

– Man borde undvika de här giftiga båtbottenfärgerna. Det finns alternativ till att måla med giftfärger. Mekaniska metoder är lika effektiva, säger Aija Kaski, generalsekreterare för Håll skärgården ren.

Det är då vattnet blir 18 grader varmt som snäckor börjar fästa sig på båtbottnar. Snäckorna tynger båten och då drar den mer bränsle.

För att undvika det här målar många båtens botten med giftfärger, men de mekaniska metoderna har utvecklats de senaste åren.

De mekaniska metoderna kan vara borstar, borstande mattor man kör båten upp på eller täcken man har vid sin båtplats. Man kan också putsa båten med ultraljud. Mindre båtar kan man lyfta upp med en vinsch efter att man använt dem. Då undviker man att snäckorna fäster sig.

För övrigt är det viktigt att båtförare hanterar sitt avfall väl så att Östersjön hålls ren.

– Du ska sortera på båten, du ska alltid se till att soporna hamnar i sopstationer eller i skräpkorgar. Och man måste ta hand om toalettvatten så att det samlas i septiktanken och att och att tanken töms på land, säger Kaski.

Diskussion om artikeln