Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Daily Mail: Besvikna irakier lämnar Finland

Från 2016
Uppdaterad 14.02.2016 09:20.
Sibbobor har donerat en hel del kläder
Bild: Yle/Carmela Walder

Brittiska Daily Mail rapporterar om att tusentals asylsökande i Finland återtagit sin ansökan och har lämnat eller är på väg att lämna landet.

Daily Mail citerar myndigheterna som uppger att cirka 4 100 asylsökande beslutat återvända hem och att siffran är på uppgång.

Tidningen har intervjuat inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg, som säger att de asylsökande som vill återvända har blivit informerade om vilka möjligheter de har till ekonomiska bidrag.

Nerg säger också att de flesta som ändrat sig hittills betalat sin flygbiljett själv.

Oro för familjen, ruggigt väder och dåliga förhållanden

De asylsökande som återvänder hem motiverar enligt tidningen oftast beslutet med familjeskäl, men också med att de asylsökande blivit besvikna på förhållandena i Finland.

Även det kyliga klimatet här anges som bidragande orsak.

Flyktingförläggningen i Pansio, Åbo.
Bild: Yle/Monica Forssell

Internationella migrationsorganisationen IOM:s koordinator Tobias van Treeck säger till tidningen att en del av de asylsökande uppgett att de finländska förhållandena och den långa asylprocessen inte motsvarar deras förväntningar.

Förhållandena motsvarar enligt de hemvändande inte det som de personer, som fått betalt för att arrangera deras resa hit, målat upp.

Daily Mail: Det är irakier som vill hem

Daily Mail uppger att 80 procent av dem som inte längre vill stanna i Finland är irakier. Av de 32 500 personer som anlände i fjol utgjorde irakierna två tredjedelar.

Av de 877 syrier som flytt hit har endast 22 personer återtagit sin asylansökan, och för afghanernas del är siffran 35 av 5 214, skriver tidningen.

Kö vid flyktingslussen i Torneå 22.9.2015.
Bild: Yle/ Tiina Länkinen

Tidningen uppger att de finländska myndigheterna sannolikt nästa vecka börjar med organiserade flyg hem för frivilliga.

Enligt tidningen har invandrarfientligheten ökat i Finland under den senaste tiden.

Vidare berättas att antalet flyktingar som sökte asyl i Finland tiofaldigades 2015 jämfört med året innan och att landet skärpt sin asylpolitik.