Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama och Putin diskuterade fred i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Valdimir Putin och Barack Obama under ett G20-möte i juni 2012.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL

USA och Ryssland har kommit överens om att förstärka samarbetet mellan länderna för att nå fred i Syrien.

Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Barack Obama har diskuterat ärendet i telefon på söndagen, enligt ett utlåtande från ryska myndigheter.

Enligt utlåtandet ska presidenterna vara överens om att de pågående fredsförhandlingarna i München varit lyckade och att samarbetet ska utvecklas utifrån överenskommelsen.

Målet för överenskommelsen är att striderna mellan regeringstrogna trupper och så kallade moderata rebellgrupper ska upphöra inom en vecka. Under lördagen hördes olika bedömningar om förutsättningarna för att avtalet håller.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade att han såg en 49 procents sannolikhet för fred medan Frankrikes premiärminister Manuel Valls talade om en snäppet positivare 51 procents sannolikhet, i en intervju på lördagen.

Putin ska under sitt samtal med Obama ha uttryckt sin vilja till att amerikanska och ryska militärmyndigheter ska ha en närmare kontakt.

Det här kan ses mot ljuset av att Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev på lördagen sade att bristen på dialog mellan Ryssland och väst har lett till ett nytt kallt krig.

En representant för Vita huset sade däremot att Obama sagt åt Putin under diskussionen att Ryssland skulle sluta bomba de moderata rebellgrupperna i Syrien.

President Obama uppmanade också Ryssland att ta en mer konstruktiv roll i försöken att få ett slut på kriget i Syrien.

Turkiet bombar på syriska sidan

Samtidigt beskjuter Turkiet kurdiska trupper på den syriska sidan av gränsen för andra dagen i följd.

Enligt det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet SOHR var ett av målen en militärflygplats, som tidigare hölls av islamistiska rebeller med anknytning till al-Qaida.

Det amerikanska utrikesministeriet har i ett uttalande uppmanat Turkiet att upphöra med beskjutningen. Den syriska regeringen har också genom nyhetsbyrån SANA fördömt Turkiets agerande i hårda ordalag.

Turkiska militärkällor säger att den turkiska militären endast besvarat eldgivning.

Turkiet anser att det kurdiska partiet PYD och dess militära flygel YPG-gerillan tillhör terrorstämplade PKK som flera år kämpat för självstyre för kurderna i Turkiet. Därför har Turkiet beskjutit kurdiska trupper också på den syriska sidan om gränsen.

USA ser däremot YPG som en viktig allierad i kampen mot terrornätverket IS.

Diskussion om artikeln