Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vasa IFK siktar på ett år i division 2

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Tomi Kärkkäinen.
Bildtext Tomi Kärkkäinen tränar Vasa IFK.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Förra säsongen i fotbollens division 1 slutade i degradering för Vasa IFK. Tränaren Tomi Kärkkäinen räknar ändå med att hans spelare är sugna på en omedelbar comeback.

När Yle Sporten besökte Vasa IFK:s träningar var det full fart under Putte Lindroos ledning. Chefstränare Tomi Kärkkäinen följde med från sidan och kunde konstatera att allt ser bra ut inför sommaren 2016.

– Vi har haft bra fart på träningarna. Vi behöver en anfallare, en vänsterback och en mittback. Vänsterkanten är ändå viktigare just nu, säger Kärkkäinen om det lagbygge som han är mitt uppe i.

Mycket av stommen i IFK finns kvar, men Kärkkäinen räknar med att ha ett slagkraftigt lag på benen när det vankas seriepremiär mot Lapuan Virkiä i april.

– Vi har 13 utespelare och tre målvakter klara. Får vi ännu några killar som jag har tänkt mig är vi kanske lite starkare än ifjol. Det här laget slåss i toppen av tabellen i vår zon, menar Kärkkäinen.

Tuff zon, också geografiskt

Den zon som IFK spelar i säsongen 2016 kallas av Bollförbundet för zon C, med en stark nordlig dimension.

– Det är tufft och jämnt i vår zon, vår zon i norr brukar vara tuffast. Vi har alla möjligheter att gå bra, nu är exempelvis de riktigt storsatsande lagen borta. Där ligger vår möjlighet, menar Kärkkäinen.

IFK har sällskap av de österbottniska lagen GBK, Närpes Kraft, FC Ypa och Virkiä. På nordligare breddgrader finns FC Santa Claus, TP-47, Hercules och OPS, i egentliga Finland figurerar MuSa och FC Jazz och som östliga hållpunkt medverkar AC Kajaani.

Vasa IFK besöker nio orter i division två i sommar.
Bildtext Zon C, spelorterna.
Bild: Googlemaps

Tre zonvinnare och den bästa tvåan i samtliga tre zoner spelar ett avancemangskval i två matchpar. Två lag av totalt 36 tar steget upp till division 1 inför säsongen 2017.

– Det är fortfarande svårt att ta sig upp. Två lag stiger ur tre zoner, det är tufft, konstaterar Kärkkäinen.

Orutinen sänkte IFK

Vasa IFK fick ifjol ett sent besked om sin medverkan i division 1 och med efterklokhet vet Kärkkäinen att det inte blev som planerat.

– Det blev nog inte som vi hade tänkt oss, nej. Det var ett lärorikt år, men faktum är väl kanske ändå att vi saknade rutinen för att hållas kvar, analyserar Kärkkäinen.

Vasa IFK vill troligtvis undvika stämpeln som ett kroniskt hisslag, men med 2015 i bagaget hoppas Kärkkäinen att visiten i division två och zon C blir av den franska varianten.

– Visst vill föreningen tillbaka, men speciellt spelarna är sugna på comeback. De var orutinerade ifjol, men nu har de mycket mer rutin och då vill man helt säkert tillbaka till ettan igen.

Vasa IFK inleder jakten på avancemanget med hemmamatch mot Virkiä den 8 maj,

Diskussion om artikeln