Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst sex döda på Västbanken efter våldsam helg

Från 2016
Uppdaterad 15.02.2016 07:23.
Israelisk militär bevakar platsen där en ung kvinna dödades i Hebron 14.2.2016.
Bildtext Israelisk militär övervakar platsen där en kvinna blivit skjuten i Hebron på söndagen.
Bild: EPA/ABED AL HASHLAMOUN

Fem palestinier sköts ihjäl i sammandrabbningar på Västbanken och i Jerusalem under söndagen, meddelar israeliska säkerhetsmyndigheter.

Händelserna är de senaste i vågen av våldsamheter som började i höstas. 26 israeler och minst 162 palestinier, av vilka de flesta är misstänkta angripare, har dödats sedan oktober i fjol.

Väster om staden Jenin på Västbanken dödades två palestinska pojkar i tonåren på söndagen. De hade kastat stenar mot bilar och när en israelisk militärpatrull anlände till platsen öppnade en av pojkarna eld mot soldaterna. Soldaterna besvarade elden och sköt ihjäl båda pojkarna.

Senare dödades en person efter att han försökt knivhugga poliser vid en säkerhetskontroll i närheten av Jerusalem. Enligt palestinska hälsovårdsmyndigheter är den dödade en 17-årig yngling från en by i närheten av Betlehem.

Flera attacker på söndagen

Den tredje händelsen utspelade sig sent på söndagskvällen i närheten av murarna i gamla staden i Jerusalem. Två palestinska män dödades då de försökte anfalla poliser. Enligt polisen var angriparna beväpnade med automatvapen.

En palestinsk kvinna i 20-årsåldern vårdas också på sjukhus efter att hon skjutits i Hebron. Hennes tillstånd är kritiskt.

Enligt israeliska myndigheter hade hon försökt knivhugga en israelisk soldat, medan palestinska källor hävdar att kvinnan höll på att gå från platsen i sällskap av sin syster då hon sköts.

På lördagen dödades en ung kvinna i Hebron efter en likadan händelse. Också då följde upplägget samma mönster.

Palestinska kvinnor på begravning i Jenin på Västbanken.
Bildtext Anhöriga till de döda i Jenin sörjer på begravningen på söndagen.
Bild: EPA/ALAA BADARNEH

Attackerna avtar inte

Israeliska säkerhetstrupper har kritiserats för att inte ens försöka gripa gärningsmännen utan att konsekvent döda de misstänkta gärningsmännen.

Den här typen av sporadiska attacker ser inte ut att avta. Det rör sig om ensamma gärningsmän eller mindre grupper som beväpnade med enkla vapen som köksknivar går till attack mot soldater beväpnade med automatvapen.

Ofta är gärningsmännen unga personer som inte tidigare kopplats ihop med palestinska militanta grupperingar.

Diskussion om artikeln