Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tamás Gruborovics vill spela i ligan igen – med Ekenäs IF

Från 2016
Uppdaterad 15.02.2016 14:46.
Tamás Gruborovics i Sportmåndag 15.2.2016.
Bildtext Tamás Gruborovics har spelat i ligan för sex olika klubbar.
Bild: Yle/ Christoffer Westerlund

Tamás Gruborovics, Ekenäs IF:s nya förstärkning, är trött på att spela i ligan och valde därför Ekenäslaget i nästhögsta serien division 1. Om EIF stiger till ligan är han ändå redo att spela i den högsta fotbollsserien igen.

För ungerskfödde Tamás Gruborovics blir EIF den åttonde klubben han spelar för. Att den 31 år gamla mittfältsspelaren valde Ekenäsklubben är slutet på en lång historia som Gruborovics själv uttrycker det.

- Vi bor i Billnäs och i tio års tid har vi bott på olika håll i landet. I fjol spelade jag i Kotka (KTP) och det blev ganska tungt, säger han.

Gruborovics har bott 26 år i Finland och har under sin spelarkarriär representerat KuPS, KooTeePee, IFK Mariehamn, JJK, Inter och i fjol KTP i fotbollsligan.

Dessutom har han spelat för Mikkelin Palloilijat i S:t Michel, klubben dit pappan Tibor Gruborovics kom för att spela fotboll för 26 år sedan.

Goda saker händer i EIF

Det känns bra att spela för en lokal klubb och det är goda saker på gång i klubben, säger Tamás Gruborovics.

- När jag pratade med tränaren Stefan Strömborg kändes det också bra och positivt. De träningar jag deltagit i har jag gillat.

Om man inte har en så stor spelartrupp är det också viktigt att träningspassen är bra och spelarna måste vara i bra skick. Då kan man förvänta sig någonting av laget, säger Tamás Gruborovics.

- Det är också oerhört viktigt att lagspelet fungerar. Jag har spelat för klubbar som har varit riktigt starka på papper, men sedan har vi förlorat mot sådana lag vi borde ha vunnit över.

Bekant klubb från tidigare

Ekenäs IF är en bekant klubb för Tamás Gruborovics från tidigare.

- Redan i fjol tränade jag några gånger här och då började snacket att jag kanske en dag spelar för EIF, säger han.

Han säger att han inte vill prata om hur många eller vilka ligaklubbar som möjligen har lockat honom till sig den här vintern.

- Jag spelar nu för EIF så nu talar vi om Ekenäs IF.

Gruborovics säger att han har sett tillräckligt av ligafotbollen och att det inte finns någon orsak att han skulle börja flytta runt om i Finland igen.

- Jag skulle naturligtvis gärna spela med EIF i ligan. Det är alltid roligare att spela mot bra motstånd.

Viktig roll i laget

Den meriterade fotbollsspelaren kommer sannolikt att få en viktig och bärande roll i Ekenäs IF:s fotbollsmanskap i sommar. EIF-managern Peter Haglund anmälde sitt lag till toppstriden i division 1 eftersom Gruborovics spelar för laget.

Tamás Gruborovics känner ingen press över managerns förväntningar.

- När man spelar fotboll spelar man för att vinna. Allt är förstås möjligt, men vi måste jobba mycket.

- Tidigare har jag ofta känt press, men jag har lärt mig att inte tänka så mycket på sådana saker, säger han.

Gruborovics vill helst spela på mittfältet men understryker att han spelar där som tränaren bestämmer.

- Jag är ju en mittfältare som stöder anfallet och också gör mål. Det är bra att det är konkurrens om spelplatserna i öppningselvan.

Sportpsykologi i framtiden

Tamás Gruborovics studerar psykologi vid Jyväskylä universitet. Han säger att det inte är speciellt svårt att kombinera studier i Jyväskylä med fotbollsspel i Ekenäs.

- I år jobbar jag med min avhandling och det betyder mest skrivjobb, så jag är i Jyväskylä ungefär en gång i månaden.

Hans avhandling handlar delvis om motivationen hos fotbollsungdomar.

- Det handlar om hur ungdomarna njuter av fotbollsspelandet också då det blir tävlingsinriktat. Alltså då ungdomarna till exempel börjar tävla om en plats i första laget, säger Gruborovics.

Han tror att han efter avslutad karriär mycket väl kan jobba inom sportpsykologi.

- Tidigare trodde jag det inte. Jag har ändå lärt mig så mycket från min egen karriär; varför något har blivit en succé och varför någonting annat inte blivit det.

Jag tror jag kan vara intresserad av sportpsykologi efter att min karriär är över, säger Tamás Gruborovics.

Radio Vega Västnyland

13:53

Diskussion om artikeln