Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Felen hos Sonera väcker bekymrade uttalanden

Från 2016
Uppdaterad 15.02.2016 16:23.
Man och telefon,
Bild: Creative Commons / Jan Vašek

Cybersäkerhetscentret uppger sig överväga att hota teleoperatören Sonera med böter om bolaget inte vidtar åtgärder för att göra mobilnätet säkrare. Också Soneras vd har personligen beklagat det stora nätfel som uppstod i slutet av januari.

Soneras problem skapar frustration på Kommunikationsverket, som noga följer med Soneras nätverk. Frågan är hur nätverket ska kunna bli stabilare.

- De här fallen visar tydligt att problemsituationerna måste följas upp mycket ingående. Det är faktiskt bekymmersamt att felen upprepas så här ofta. Soneras högsta chef har tagit frågan på största allvar, och nu ska det vidtas åtgärder, säger Jarkko Saarimäki, chef för Cybersäkerhetscentret vid Kommunikationsverket.

Sonera bötfälls?

Cybersäkerhetscentret överväger att hota teleoperatören Sonera med böter ifall bolaget inte vidtar åtgärder för att göra mobilnätet säkrare.

Nu kartläggs de svaga punkterna. Man går också igenom de alternativ som kan tas i bruk i samband med störningar, framför allt då det gäller kunder som är i stort behov av nätverk. Ofullständig kontakt med sjukhus på grund av nätverksfel innebär fara för hälsan, och då behovet av ambulans är akut måste kontakterna fungera.

Soneras vd Valdur Laid bad i förmiddags personligen om ursäkt för de problem som tidigare uppstod i Soneras mobilnät. Han bad finländarna - och speciellt Soneras kunder - om ursäkt för nätverksproblemen och sade att bolaget måste återvinna sina kunders förtroende. Han deltog i Yles program Verkkovieras.

Senare under förmiddagen började Soneras mobilnät vackla åtminstone i Helsingfors, Åbo och Kuusamo.

Diskussion om artikeln