Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sex och humor vanligt i förolämpningar - nu blir de konst

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Jessica Langley och Ben Kinsley framför de banderoller som lockade folk att komma och dela med sig av roliga förolämpningar.
Bildtext Jessica Langley och Ben Kinsley framför de banderoller som lockade folk att komma och dela med sig av roliga förolämpningar.
Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney

- Vi förolämpar varandra på olika sätt i olika länder. I USA finns oändligt med "Your mama-skämt". I Mexiko är skämten sexuella och här i Finland verkar förolämpningarna ofta handla om att kalla folk dumma i huvudet, säger konstnärerna Jessica Langley och Ben Kinsley från USA.

Arkiv med roliga förolämpningar

Jessica Langley och Ben Kinsley håller på med ett projekt kallat "Janks archive", förolämpningsarkivet, där de samlar in och filmar förolämpningar med humoristisk twist från olika länder. De har besökt ett tiotal länder. Nu senast har de gästat Platform i Vasa. Så här lät det när de samlade in förolämpningar på Vasa torg:

Kulturmagasinet: Det är inte plogat ända fram..

0:26

Äldre och barn bäst på förolämpninga

För att få folk att minnas förolämpningar de hört så ställer Jessica Langley och Ben Kinsley många frågor och ber folk tänka tillbaka till när de var barn. Vad sa din farmor eller farfar åt dig när du ställt till det? Det är där traditionen lever, bland de äldre – och bland barnen som umgås med den äldre generationen.

”Din mor är som kackerlackan som såg sina barn på väggen och trodde att de var vackra pärlor”

De häftigaste förolämpningarna sitter också äldre kvinnor inne med. I Vasa försökte konstnärerna få kontakt med äldre damer, men kvinnorna ignorerade dem.

Skämten färdas världen över

Jessica Langley och Ben Kinsley analyserar varifrån förolämpningarna kommer och hur de rest över världen.

- När det gäller till exempel "your mama-skämten" så ser man att de anpassas till nya platser, och får lokala varianter. Man säger exempelvis ”Din mamma är så fet att hon blöder…” och så lägger man till den lokala pastasåsen eller något annat riktigt fett.

Det är mycket jobb med förolämpningsarkivet, och det är en långsam process. Förutom att konstnärerna försöker härleda skämten, måste de också översättas till engelska.

”Du är så gammal att det dammar när du pruttar”

Taggade skämt

Alla skämt finns samlade på www.janksarchive.org och taggade med olika kodord. Så om man söker på Jessica Langley och Ben Kinsley finska favorit ”Ditt ansikte är som röven på en rovfågel”, så kan man gå vidare och till exempel klicka på ordet ansikte, så får vi skämt om folks ansikten från Pittsburgh, Belfast och så vidare.

Även de gamla romarna

Det här med att förolämpa med finess verkar gå ända tillbaka till romartiden, berättar Jessica Langley och Ben Kinsley och ger ett par exempel: ”gå och spela tamburin med benen från dina förfäder på din mammas mage” och ”jag ska ta dig i dina näsborrar och slänga dig över axeln som en tröja på vintern”.

Var finns då de grymmaste förolämpningarna? Det är nog i Mexiko, funderar Jessica Langley och Ben Kinsley. Det finns två traditioner i Mexiko. En är förolämpningsdueller, där man kastar förolämpningar mellan varandra, men de måste rimma på vad föregångaren sa. De måste också vara sexuellt nedlåtande.

Den andra traditionen består av flirtiga komplimanger, sådana som män ropar åt kvinnor på gatan. De är menade att få kvinnan att skratta. Men det som sägs är riktigt äcklig, som: ”hej mama, jag önskar jag var en fluga i din skit”.

- Det intressanta är dock att kommentarerna är nedlåtande mot den som säger det, inte mot kvinnan, konstaterar Jessica Langley och Ben Kinsley.

”Din mamma är så gammal att hon har en Bibel med Jesus´ autograf”

Förlorat förmågan?

När man tänker på den typ av förolämpningar som florerar på webben, kan man ställa sig frågan om vi idag förlorat förmågan att förolämpa med stil.

- Ja, om vi förlorar det lekfulla så förlorar vi förmågan att förolämpa med humor. Internet öppnar upp för hat, rasism och sexism. Det är sorgligt, säger Jessica Langley.

Det här är också orsaken till att Jessica Langley och Ben Kinsley reser till olika länder för att träffa folk på plats, även om det tar längre tid än att göra det via nätet.

- Vi är inte ute efter sådant som florerar på nätet. Vi vill inte ha de anonyma förolämpningarna som trollen lägger ut, för att sen försvinna och slippa ta ansvar. Sådant handlar inte om relationer eller kommunikation. Och vi frågar efter vad folk minns, inte efter vad de kan googla sig till.

Du får gärna skriva in din favoritförolämpning i kommentarsfältet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln