EU synar Ikea på grund av misstänkt skattesmitning
EU ämnar utreda påståenden om att möbeljätten Ikea har gjort sig skyldig till skattesmitning.
Enligt en rapport som den gröna gruppen i EU-parlamentet har beställt ska Ikea ha kringgått skatter i Europa på åtminstone en miljard euro under åren 2009-2014.
Enligt rapporten ska Ikea i sin skatteplanering ha utnyttjat sin företagsstruktur och kryphål i skatteindrivningen i länder i Europa.
Royaltyinkomster cirkuleras
Ikeaaffärerna fungerar i huvudsak enligt franchising -metod. Varuhusen betalar en ersättning till holdingbolag för att de får verka under Ikeas varumärke.
I rapporten framgår att Ikea har cirkulerat sina royaltyinkomster via ett holländskt holdingbolag i sex års tid. På det här sättet har betalningarna överförts till länder med lindrigare beskattning. I vissa länder behöver man inte alls betala skatt för royaltyinkomster.
I Ikeas fall har en del av pengarna flyttats över från Holland åtminstone till Luxemburg och Lichtenstein, visar utredningen. Ikea ska också ha utnyttjat skatteavtal som har slutits med Luxemburg och Belgien.
Andra storbolag har använt liknande metoder
Också andra storbolag, som McDonald's, Starbucks och Google har använt liknande metoder.
EU-kommissionen beordrade i oktober Holland och Luxemburg att kräva 30 miljoner mer i skatt av både Starbucks och Fiat Chrysler. Företagen har överklagat beslutet till EU-domstolen.
Google kom för sin del i januari överens om att betala 172 miljoner mera i skatt i Storbritannien efter en utredning som skattemyndigheten hade gjort.
Kommissionen har också synat den amerikanska IT-jätten Apples skatteavtal i Irland.
Ikea har försvarat sig med att ha betalat i medeltal 19 procent i skatt världen över i fjol.
Också Ikeas grundare Ingvar Kamprad har anklagats för skattesmitning. Kamprad betalade i fjol skatt på sina inkomster i Sverige första gången på 42 år.