Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kasper Björkqvist: ”VM-guldet förstärkte mina aktier”

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Kasper Björkqvist på Blues A-junior träningar 11.2.2016
Bildtext Björkqvist blickar mot den amerikanska östkusten.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

JVM-guldmedaljören Kasper Björkqvist har inte spelat några matcher i ishockeyligan för att behålla rätten till att spela universitetsishockey i Nordamerika. För tillfället talar det mesta för att det blir en flytt till något av de tio universiteten som försökt locka honom västerut.

Blues A-junior Kasper Björkqvist var en av spelarna som fick jobba hårdast för att övertyga landslagstränaren Jukka Jalonen att han skulle vara med i hemma-VM. Jalonen valde att lita på den mångsidiga ytterforwarden och tack vare VM-framgången har Björkqvist i nuläget betydligt fler alternativ att välja mellan då han ska bestämma var han spelar nästa säsong.

– Visst gav VM-guldet synlighet. Alla universitetslag vill vinna och då jag var med att ta hem mästerskapet förstärkte jag givetvis mina aktier, säger Kasper Björkqvist då Yle Sporten träffar honom före ett träningspass i Esboarenan.

– Ungefär tio universitet har varit i kontakt med mig eller rättare sagt med Jukka Tiilikainen som sköter mina kontakter till USA.

Björkqvists tanke om att spela universitetsishockey föddes för ett par år sedan då några av hans tidigare lagkompisar i Blues flyttade till USA. Just nu talar det mesta för att ”Kappe” gör dem sällskap nästa höst.

– Jag vet inte specifikt i vilket lag jag kommer att spela nästa säsong, men troligtvis i universitetsligan i USA och i något av lagen på östkusten. Efter A-juniorernas slutspel åker jag över och bekantar mig med tre eller fyra av alternativen.

Har du något favorituniversitet du helst skulle flytta till?

– Jag har hört gott om väldigt många skolor. Det är en hård tävling om spelarna och alla jag varit i kontakt med talar givetvis varmt om sin skola. Mina före detta lagkompisar Erik Autio, Mika Ilvonen och Joel Janatuinen har alla sagt att jag ska välja just deras universitet.

– Därför vill jag åka dit i lugn och ro och skapa min egen uppfattning och välja det alternativ som passar just mig.

Kasper Björkqvist på Blues A-junior-träningar 11.2.2016
Bildtext Björkqvist har utvecklat spelet med puck i A-juniorernas FM-liga.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Vad säger du åt dem som tycker att du borde stanna i Finland?

– Det är deras åsikt, men för mig gäller det att tro på min egen sak. Jag har varken spelat eller tränat med något ligalag. Det har jag inte heller gjort med något universitetslag. I slutändan handlar det om hur mycket man är redo att satsa på sin ishockey.

”NHL-draften gör mig inte till en bättre spelare”

Förra sommaren draftades åtta av Björkqvists lagkompisar från JVM-laget med Mikko Rantanen som den enda i den första omgången. Totalt valdes 211 spelare i Sunrise i Florida i slutet juni men bland dem fanns inte Björkqvist. Något som inte verkar gräma honom alltför mycket.

– Inte har jag några större förväntningar i år heller. Klart att jag blir jätteglad om jag blir draftad, men själva valet gör mig inte till en bättre ishockeyspelare.

– Även om jag blir vald så tar inte arbetet att utvecklas slut där. Om jag inte blir vald får jag bevisa i rinken att jag borde ha valts, så enkelt är det säger Björkqvist som för tillfället toppar A-juniorernas poängliga med nästan 1,6 poäng per match.

Kasper Björkqvist på Blues A-junior träningar 11.2.2016
Bildtext Beslutet om att flytta till USA har mognat i ett par år.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Vad tror du om topp-3 i nästa sommars draft?

– Jag tänker inte gå med diskussionen om vem som ska gå etta, tvåa eller trea. Jag kan ändå säga att trion Jesse Puljujärvi, Patrik Laine och Auston Matthews är de bästa spelarna jag antingen spelat med eller emot. Inte i någon specifik ordning, understryker Björkqvist som i hemma-VM stod för saldot 1+1.

Skolböckerna får Björkqvists fötter att hållas på jorden

18-åringen har alldeles just inlett studentskrivningarna som alla övriga abiturienter i landet. Att han från och med den femte januari ha kunnat titulera sig som världsmästare har inte fått honom att bli övermodig.

– Det är klart att alla som var med i laget har fått ordentligt med extra självförtroende. Det är fint att vara världsmästare och det är något ingen kan ta bort från mig. Som mänska gäller det ändå inte att börja sväva för högt i luften.

Kasper Björkqvist på Blues A-junior träningar 11.2.2016
Bildtext Björkqvist toppar A-juniorernas poängliga.
Bild: Yle/Kristian Karlsson


Vem drar dig ner på jorden om så skulle ske?

– Nog är det min mamma och pappa. Om det skulle hända slår de en matematikbok i handen på mig och säger att läs lite läxor i stället, säger Björkqvist med ett brett smil på läpparna.

Vill avsluta med stil

Före Kasper Björkqvist börjar packa väskorna inför den högst troliga flytten till USA väntar ännu flera viktiga matcher i A-juniorerna FM-liga.

– Trots att hemma-VM var säsongens huvudmål är även ligaspelet viktigt för mig. Man ska inte jämföra dem med varandra.

För tillfället återstår det sju grundseriematcher Blues del och laget parkerar på en femte plats i tabellen. Efter det kan vad som helst hända.

Kasper Björkqvist på Blues A-junior träningar 11.2.2016
Bildtext Björkqvists Blues går för guld.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

– Vårt mål är givetvis att vinna FM-guld. Åtminstone ska vi sikta på det. Det kommer att bli väldigt ovisst då man inte vet vilka ligaspelare som förstärker A-juniorlagen i slutspelet.

– Med vårt material ska vi kämpa om medaljerna och vårt spel har utvecklats under säsongen, avslutar Björkqvist som lyfter fram Jokerit och Ilves som de hetaste guldkandidaterna.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Kasper Björkqvist siktar mot den amerikanska östkusten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln