Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stadsstyrelsen i Hangö: Ingen fara med bränslemack på grundvattenområde

Från 2016
Flaggor utanför en bensinstation.
Bildtext Stadsstyrelsen ger grönt ljus för ett permanent lov för Teboil i Lappvik.
Bild: Yle/Petra Thilman

Tekniken har gått så mycket framåt att det är möjligt att ha bränsleförsäljning på grundvattenområde i Hangö. Det tycker stadsstyrelsen i Hangö och förordar att Teboil får ett permanent lov för macken i Lappvik.

Miljönämnden i Hangö gav tidigare lov åt Teboilstationen att verka vid riksväg 25 i högst fem år. Motiveringen var att bränslestationer nuförtiden inte får verka på grundvattenområden.

Teboil var inte nöjd med beslutet och överklagade till förvaltningsdomstolen.

Teboil har stadsstyrelsen på sin sida. Stadsstyrelsen tycker att tekniken i dag är så pass bra att bränsleförsäljning på ett grundvattenområde inte är ett hot, säger Jouko Kavander (SDP) som är ordförande för stadsstyrelsen.

Ingen övervakade skyddsarbetena

Macken vid Koverharvägen förnyades år 2003. Enligt villkoren skulle det då installeras en tät plastbassäng som skyddar grundvattnet.

Några sådana här arbeten har inte ägt rum. Å andra sidan har staden också glömt bort att övervaka arbetena förverkligas, enligt Kavander.

Både miljönämnden och stadsstyrelsen vill att Teboil gör upp en plan för hur man ska förhindra att bensin rinner ut i grundvattnet. Planen ska vara klar innan årsskiftet.

Stadsstyrelsen tycker ändå att staden inte kan kräva att skyddsarbeten görs samtidigt som macken bara får ett lov som räcker i fem år.

- Det är för stora investeringar för en för kort tid för en verksamhetsidkare, säger Kavander.

Styrelsen var inte enig

På stadsstyrelsens möte kom Eero Koli (C) med ett motförslag om att Teboil inte kan få ett permanent lov innan macken följer alla miljöregler.

Koli understöddes av Gunnel Helander (SFP) men förslaget vann inte gehör hos de andra medlemmarna.

Styrelsen diskuterade också eventuella andra platser i Lappvik där bränsleförsäljning skulle vara okej. En plats vid Hamngatan kunde vara ett alternativ.

Diskussion om artikeln