Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kurdledda styrkor intog Tal Rifaat i norra Syrien

Från 2016
Uppdaterad 16.02.2016 05:58.
Förstörd moské i Azaz
Bild: EPA

Kurdledda rebellstyrkor i Syrien rycker fram västerut, trots turkiska hot om en invasion. Rebellgruppen Syriens demokratiska styrka (SDF) som består av moderata arabiska och kurdiska styrkor har intagit staden Tal Rifaat nära den turkiska gränsen.

SDF som leds av kurdmilisen Folkets förvarsenheter YPG, drev bort islamistrebeller från Tal Rifaat som ligger norr om staden Aleppo, nära den syriska gränsstaden Azaz.

- Man kan säga att hela staden har erövrats, säger en anonym rebelledare.

Turkiet har hotat att stoppa den kurdledda styrkan med alla medel om den försöker inta även Azaz, dit tiotusentals mänskor har flytt undan strider i Aleppo.

SDF avancerar mot Islamiska staten

Kurderna har skurit av vägen till Azaz, men verkar inte vara på väg norrut mot den turkiska gränsen utan avancerar i stället mot Islamiska staten IS ställningar, sex kilometer sydost om Tal Rifaat.

SDF som USA tidigare har stött med flygattacker, har under de senaste veckorna utnyttjat ryska flygräder och en pågående regeringsoffensiv i provinsen Aleppo och ryckt fram västerut längs den turkiska gränsen.

Kurderna kontrollerar största delen av gränsen mot Turkiet som har svarat med att bomba kurdiska ställningar tre dagar i rad, men utan att ha lyckats stoppa dem.

Islamistrebeller har för sin del förlorat stora områden både till kurder och regeringsstyrkor som rycker fram mot den turkiska gränsen.