Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omvärlden fördömer attackerna mot sjukhus i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 16.02.2016 15:31.
Minst sju mänskor dödades i attacken mot ett sjukhus i Idlib. Åtta medlemmar av Läkare utan gränser saknas fortfarande.
Bildtext Minst sju mänskor dödades i attacken mot ett sjukhus i Idlib. Åtta medlemmar av Läkare utan gränser saknas fortfarande.
Bild: EPA/SAM TAYLOR / MSF

Omvärlden upprörs av attackerna mot två sjukhus och skolor i norra Syrien igår. Frankrike och Turkiet anklagar Ryssland för krigsförbrytelser.

FN, EU och USA har i kraftiga ordalag fördömt missil- och flygattackerna mot två sjukhus i provinserna Idlib och Aleppo.

Syriska mänskorättsaktivister misstänker att det var Ryssland som utförde attackerna som krävde nästan 50 dödsoffer.

Turkiet och Frankrike säger direkt ut att Ryssland gjorde sig skyldigt till krigsförbrytelser.

- Bombning av sjukhus uppfyller kriteriern för krigsbrott, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault.

Läkare utan gränser som drev det sönderbombade sjukhuset i Idlib säger att det var antingen ryska eller syriska stridsplan som angrep sjukhuset.

Även USA anklagar Ryssland för attackerna och amerikanerna ifrågasätter Rysslands vilja att få till stånd eldupphör och fred i Syrien.

Ryssland har inte ännu kommenterat attackerna mot sjukhus igår.

Planerat eldupphör och fredstrevare äventyras

Stormakterna kom i fredags överens om ett eldupphör inom en vecka, men i dagens läge verkar det ytterst osannolikt att det kommer att lyckas.

Syriens president Bashar al-Assad tror inte heller på något eldupphör eftersom ingen kan garantera sådana omständigheter som skulle göra det möjligt att uppnå en paus i fientligheterna.

Ett eventuellt eldupphör innebär inte heller att alla strider skulle upphöra enligt Assad.

- Vad gäller ett eldupphör, ett stopp i operationerna, så om det skulle ske så innebär det inte att att alla parter slutar att använda vapen, konstaterade Assad i syrisk TV på måndag kväll.

- De säger att de vill ha ett eldupphör inom en vecka. Ve´m kan uppnå alla dessa villkor och krav inom en vecka. Ingen, sade Assad.

Diskussion om artikeln