Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydkorea skärper tonen mot Nordkorea

Från 2016
Sydkoreas president Park Geun-Hye krävde en helt ny linje gentemot Nordkorea i ett tal inför det sydkoreanska parlamentet
Bildtext Sydkoreas president Park Geun-Hye krävde en helt ny linje gentemot Nordkorea i ett tal inför det sydkoreanska parlamentet
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Sydkorea skärper tonen mot Nordkorea och kräver att FN:s säkerhetsråd enas om nya, extraordinära sanktioner.

President Park Geun-Hye sade i ett tal inför det sydkoreanska parlaementet att det krävs en helt ny inställning till Nordkorea efter landets kärnprovsprängning och upppskjutningen av en satellit nyligen.

- Det har blivit klart att vi inte kan bryta Nordkoreas vilja att utveckla kärnvapen med enbart god vilja, sade Park.

Hon har redan stängt den sydkoreanska industriparken Kaesong som utgjorde en viktig källa av av hårdvaluta för Nordkorea och nu vill hon ha ännu hårdare sanktioner mot Nordkorea i FN.

- Det är hög tid att finna en grundläggande lösning för praktiska förändringar i Nordkorea, sa Park. Hon underströk att det är klart att Nordkorea inte har någon avsikt att förhandla om sina kärnvapen.

Extraordinär respons

Nordkorea inledde året med sitt fjärde kärnvapentest och man sköt upp en satellit med en långdistansraket för drygt en vecka sedan.

Nordkorea trotsade därmed säkerhetsrådets förbud mot kärnvapenprov och test av ballistiska långdistansmissiler.

Sydkoreas FN-ambassadör kräver att FN:s säkerhetsråd inför "extraordinära sanktioner för att förhindra Nordkoreas kärrnvapenutpressning."

- Extraordinära hot kräver en extraordinär reaktion, konstaterade FN-ambassadören Oh Joon.

Sydkorea, USA och Japan har redan beslutat om egna, nya sanktioner och man förhandlar som bäst om sanktioner och en ny FN-resolution i säkerhetsrådet.

USA försöker övertala Nordkoreas främsta allierade Kina att gå med på hårda sanktioner, men det är oklart hur långt Kina är redo att gå.

Diskussion om artikeln