Fastan är här – dags att tänka på miljön
Fram till påsk väljer många att fasta på olika sätt, till exempel genom att minska på sitt surfande på nätet. Kyrkans kampanj Ekofasta vill få folk att tänka mer på miljön och att göra klimatsmarta val under fastan.
Borgåbon Simon Lampenius är koordinator för sociala medier på Kyrkostyrelsen. Han menar att fastan traditionellt handlar om att avstå från någonting för att i stället ge utrymme för något annat.
– Med ekofastan är tanken att avstå från någonting till förmån för miljön eller klimatet, säger Lampenius.
Den svenska delen av kampanjen Ekofasta fokuserar i år på mat och kläder, och hur man kan vara mer klimatsmart på de punkterna.
Ekofastan är ett samarbete mellan kyrkan, Marthaförbundet, Changemaker-nätverket och Kyrkpressen.
– De har en jättebra kompetens på Marthaförbundet. De har tidigare kört med projekt som Garderoben och Svinnkampen, och ställer upp med sakkunskap.
Minska på svinnet och ät mer grönsaker
Kampanjen lyfter också fram att man med hjälp av små förändringar i vardagen kan göra en insats för miljön. Att värna om miljön är en central del av den kristna tron.
En tanke med kampanjen är att försöka minska på matsvinnet.
– I Finland slänger vi 23 kilogram ätbar mat per person om året. Det är lite onödigt att maten har producerats bara för att den sedan ska hamna på soptippen eller i komposten.
En annan sak man kan göra inom ramen för ekofastan är att äta mindre kött och satsa lite mer på vegetarisk mat.
Enligt Lampenius krävs mycket mer energi och resurser för att producera kött än att producera grönsaker.
– Samtidigt vill vi ju på inget sätt vara extrema med det här. Det handlar mer om att lyfta upp saken på agendan, säger han.
Visa att du är intresserad av klädernas ursprung
Man kan också göra mer klimatsmarta val då man köper kläder. Lampenius säger att det känns som om vi i dag har ett slit och släng-samhälle just vad gäller kläder.
– Kanske man blir lycklig för en stund om man hittar en t-skjorta för fem euro i butiken, men då kan man ställa sig frågan om kostnaden finns någon annanstans i stället.
Ett enkelt knep är att fundera lite mer på sin egen klädkonsumtion, och försöka handla klädesplagg som har producerats på ett rättvist och hållbart sätt.
– Till exempel då man går och köper något nytt kan man fråga var plagget har producerats och visa intresse för ursprunget. Det ger en signal åt affären att kunden bryr sig, säger Lampenius.
Äter vegetariskt en gång i veckan
Lampenius deltar också själv i ekofastan. Han berättar att han diskuterade saken med sin familj innan fastan började.
– Vi kom fram till att vi ska försöka äta en vegetarisk måltid i veckan. För många är det vardagsmat, men jag tror också att det blir en hel del knackkorv och malet kött på många håll.
– Tanken med kampanjen är också att visa att man kan ta små steg. Man ska inte känna att man måste göra något stort, säger Lampenius.
På kampanjens webbplats finns mer konkreta tips på hur man kan delta i fastan och slå ett slag för miljön. Kampanjen uppmanar också folk att delta på sociala medier under #ekofasta.
Ekofastan pågår fram till den 27 mars.
