Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Många vill stöda destilleri i Fiskars

Från 2016
Uppdaterad 16.02.2016 17:13.
Trappan behövs i destilleriet berättar Jari Leinonen och Susanna Kankare i Fiskars.
Bildtext Jari Leinonen och Susanna Kankare i trappan till sitt blivande destilleri.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Ägräs Distillery har nu nått målet som sattes för gruppfinansieringen. Det stora intresset att investera förlänger kampanjen med två veckor.

Fiskarsborna Jari Leinonen och Susanna Kankare väntar med spänning på att inta sin del av den stora hallen i den gamla knivfabriken.

Lokalen renoveras som bäst. Det är för tillfället kallt men ska med tiden bli lika varmt som bryggeriet Rekolan Panimo på andra sidan väggen.

I ena hörnet finns en trappa med en pikant gul ledstång. Den ska vi hålla, säger Kankare som gläder sig över det stora intresse som noterats.

- Vi är omåttligt förtjusta och mycket spända på att se hur finansieringen fortskrider. Vi har gott hopp om att få ihop hela summan.

Målet nått inom aktieförsäljningen

210 personer har redan köpt aktier i Ägräs Distillery i Fiskars och man har redan passerat minimisumman på 198 000 euro.

Nästan 230 000 euro har nu investerats i projektet och intresset har tagit fart under den senaste tiden. Därför förlängs också den öppna gruppfinansieringen med två veckor, till den 26 februari.

- Nu kan vi gå vidare enligt den handlingsplan vi gjort upp, konstaterar Jari Leinonen. Utrustningen som vi beställde i höstas ska nu betalas i sin helhet. Det behövs också resurser för renovering och formgivning.

Själva arbetet med att ta fram recept för olika drycker kräver också resurser. Varje destilleringsmaskin är unik och den slutgiltiga smaken finslipas utifrån den.

Finansieringskampanjens övre gräns går vid 330 000 euro.

Destilleriet har fått över hundra insättningar under den senaste veckan. Investeringarna har i snitt legat runt 1 000 euro. En aktie i Ägräs Distillery kostar 330 euro.

Jari Leinonen och Susanna Kankare i den nya stora hall som skall rymma Ägräs Distillery i Fiskars
Bildtext En del av den stora hallen ska bli destilleri.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Starka smaker på väg

I september anländer maskinerna och i slutet av året ska de första dryckerna kunna produceras. Det handlar om gin och akvavit som beräknas vara färdiga till julmarknaden.

- Ett recept provsmakas inte bara en och två gånger. När det handlar om till exempel rågwhisky kan det handla om närmare 100 prov innan man hittat rätt, berättar Susanna Kankare.

En örtdigestiv kommer ut till försäljning i början av nästa år. Whiskyn läggs på tunna och första satsen beräknas vara färdig att avnjutas år 2020.

- Det är källarmästaren som avgör när en viss whiskysort är klar. Det krävs minst tre år för att den ens ska få kallas whisky, berättar Jari Leinonen.

Lokal sysselsättning viktig

Örterna som används vid Ägräs Distillery plockas lokalt i Fiskars. Formgivningen av flaskor och etiketter sköts också av ortens hantverkare och yrkesmän. Företaget beräknas på sikt sysselsätta ett tiotal personer.

- Det är roligt att kunna erbjuda jobb i tider som dessa. Och att det handlar om ett brett upplagt samarbete på en liten ort, med olika typer av yrkeskunskap.

Radio Vega Västnyland

3:51