Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putins talesman: Ryssland bombade inte sjukhus

Från 2016
Uppdaterad 16.02.2016 17:13.
Bombat sjukhus i Idlib, Syrien
Bild: EPA/MSF/HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Rysslands president Vladimir Putins talesman förnekar att Ryssland utfört attackerna mot sjukhus och skolor i norra Syrien i måndags.

- Vi bombar inte sjukhus och skolor i Syrien. Det här är ännu ett fall där andra anklagar Ryssland, utan några bevis. Vi godkänner inte sådana beskyllningar, säger Putins talesman Dmitry Peskov.

Han säger att Ryssland föredrar att lita på förstahandskällor - i det här fallet den syriska regeringen.

Attackerna mot minst fyra sjukhus och två skolor i norra Syrien krävde närmare femtio dödsoffer, inklusive barn.

Syriens ambassadör i Ryssland, Riad Haddad, anklagar USA för attackerna mot sjukhusen som stöds av organisationen Läkare utan gränser. Enligt Haddad hade ryska krigsplan inget att göra med de attackerna.

FN, EU och USA har i kraftiga ordalag fördömt missil- och flygattackerna i provinserna Idlib och Aleppo.

"Ryssland skyldig till krigsförbrytelser"

Både syriska och ryska plan är väldigt aktiva i området och därför anser FN att länderna själva borde veta vem som är skyldig. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon anser att flygattackerna strider mot internationella lagar och undergräver ansträngningarna att få ett slut på den fem år långa konflikten.

Syriska människorättsaktivister misstänker att det var Ryssland som utförde attackerna - medan Turkiet och Frankrike säger rakt ut att Ryssland har gjort sig skyldig till krigsförbrytelser.

Också USA anklagar Ryssland för attackerna - och man ifrågasätter Rysslands vilja att få till stånd eldupphör och fred i Syrien.

Ryssland har även tidigare tillbakavisat andra EU-ledares anklagelser om att ryska flygattacker i Syrien dödat civila.